Split TVA. Ministrul Finanțelor: Termenul de implementare, 1 ianuarie 2018

Bogdan Bolojan / 30 aug 2017 / 17:25 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind şi un termen opţional - 1 octombrie. 

"Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi-l folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opţional de 1 octombrie", a afirmat Mişa. 

El a spus că cei care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilităţi fiscale. 

"Cei care optează începând cu data de 1 octombrie vor avea nişte facilităţi fiscale, pentru că am avut mai multe discuţii cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţi ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen şi acesta este motivul pentru care am înţeles şi am extins termenul, astfel încât să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri şi de aceea vom oferi facilităţi fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem de split până la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligaţiile fiscale la zi, dacă achită obligaţiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalităţi", a explicat Ionuţ Mişa. 

Ministrul Finanţelor a arătat că în acest fel s-au acoperit cerinţele partenerilor sociali. 

"Deci s-au acoperit şi cerinţele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piaţă din acest punct de vedere, dar să ne asigurăm, totodată, că vom crea beneficii atât bugetului de stat, cât şi mediului de afaceri prin asigurarea unui mediu economic şi fiscal corect", a mai spus Mişa. 

Potrivit acestuia, vor fi introduse modificări la Codul de procedură fiscală, importante pentru mediul de afaceri, relatează Agerpres.

[citeste si]STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


n-nxt.11