În schimb, viitorul ar putea aduce o perspectivă nouă privind pedepsele pentru hoți, fraudatori, corupți, întrucât au apărut "tratamente" care nu înlătură tentația, dar schimbă perspectiva creierului: ți se pare că ai stat ani de zile în pușcărie, în câteva ore, relatează telegraph.co.uk.
Filozoful Rebecca Roache, membru al unei echipe de cercetători axatăi pe felul în care tehnologiile viitorului ar putea transforma pedepsele, a susținut, pentru revista Aeon, că sentințele cu închisoarea a criminalilor periculoși pot fi înrăutățite extinzându-le viața.
"Există o serie de medicamente psihoactive care denaturează percepția oamenilor asupra trecerii timpului, astfel că este posibil să creezi un produs capabil să facă pe cineva să simtă că a ispășit o pedeapsă de 1.000 de ani", deși în realitate ar fi vorba de un timp infim, de câteva ore, a spus ea.
Un scenariu alternativ ar fi să se încarce mințile oamenilor la calculatoare pentru a accelera rata de lucru a minții, a scris ea pe blogul personal.
"Pentru mine, aceste întrebări despre tehnologie sunt interesante pentru că ne forțează să regândim truismele pe care le deținem despre pedeapsă. Când ne întrebăm dacă este uman să folosim o anumită tehnologie pe un individ, trebuie să ne asigurăm că nu este doar noutatea care ne înspăimântă", a mai spus dr Roache.
"Este oare în regulă să închizi pe cineva pentru o bună parte a singurei lor vieți sau ar fi mai uman să alterezi mințile lor și să îi eliberezi? Când ne întrebăm acest lucru, scopul nu este doar să imaginăm o serie de pedepse futuristice - scopul este să ne uităm la pedepsele actuale prin prisma viitorului", a conchis dr Roache.
În sistemul juridic din Marea Britanie, cea mai severă pedeapsă este de treizeci de ani de închisoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu