Soarta Republicii Moldova se joacă la sfârșitul lunii viitoare

Admirabil instictul fratilor nostri din Republica Moldova! Ei au organizat la Bucuresti o mare manifestatie, intuind ca se afla in pericol. Sau ca dimpotriva, in curand le va surade sansa. De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca, oricat ar fi de straniu, soarta Republicii Moldova, pentru o lunga perioada istorica, se va juca la sfarsitul lunii noiembrie la Vilnius. Acolo va avea loc o mare confruntare geostrategica Europa-Rusia. Miza va fi Ucraina, de care soarta Republicii Moldova este legata. In timp ce Republica Moldova este spectatoarea, Romania se poate dovedi actor al acestei intalniri de anvergura.

Europarlamentarul Adrian Severin descifreaza talcul confruntarii geostrategice Europa-Rusia, care urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie, la Summit-ul UE de la Vilnius si nu numai atat. El a facut un demers politic adresat doamnei Catherine Ashton, Inalt Reprezentant UE pentru Afaceri Extern si Politica de Securitate/ Vicepresedinte al Comisiei Europene, si lui Stefan Fulle, Comisarul UE pentru Politica de Extindere si Vecinate, prin care insista ca Uniunea Europeana sa decida pozitiv in ceea ce priveste acordul de asociere al Ucrainei. De unde pana unde? De ce insista Severin pentru asemenea solutie?

 Pe CorectNews am preluat integral scrisoarea europarlamentarului. Dar, dincolo de argumentele invocate de Severin sau de alti sustinatori ai asocierii Ucrainei la UE, voi incerca in cele ce urmeaza sa explic de ce, in cazul particular al Republicii Moldova si implicit al Romaniei, un asemenea deznodamant ar fi salutar. Mai mult poate decat alte tari din fostul bloc sovietic, Ucraina face mari eforturi pentru a se democratiza, dar la fel de adevarat este ca inregistreaza si intarzieri la fel de mari. Mai ales in ceea ce priveste economia de tip concurential sau justitia. Un litigiu important cu UE consta in faptul ca Kievul refuza cu obstinatie sa indeplineasca solicitarea Bruxelles-ului de a o pune in libertate, pe calea unei gratieri, pe Iulia Timosenko, fost prim-minstru al acestui stat, care a fost condamnata ca rezultat al unui proces politic. Severin sustine insa ca peste acest impediment UE ar putea sa treaca. Pornind de la considerentul ca la fel cum nu trebuie admise procese si condamnari selective, motivate politic, nu trebuie admise nici gratieri selective, de asemenea motivate politic. Cat priveste climatul concurential ori independenta si eficienta justitiei, nu numai Ucraina se confrunta cu asemenea sechele, ale asa-zisei epoci comuniste. Ci si alte state, azi membre UE. Unul dintre exemple fiind chiar Romania.

 Pentru Uniunea Europeana este vitala asocierea cu Ucraina si, intr-o buna zi, integrarea acestui stat in comunitate. Nu numai dat fiind potentialul uman si economic al acestui stat, nu numai data fiind pozitia geostrategica a Ucrainei, ci si - sau in primul rand - pentru ca astfel UE isi demonstreaza siesi si le arata tuturor celorlalti actori politici importanti ca are o disponibilitate reala de a creste. Si de a se consolida.

 Este evident ca aici se joaca o carte mare. Ucraina a devenit cel mai important teren de confruntare politica dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa. Daca Ucraina nu devine membru asociat UE, cu certitudine va deveni membru al Uniunii Vamale Euro-Asiatice. Nimeni nu acuza Rusia pentru ca intreprinde toate eforturile politice diplomatice si nu numai pentru a-si mari spatiul de influenta prin asocierea cu Ucraina.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel