Urmărește emisiunea live


Sindicaliștii din sănătate, asalt la Ministerul Muncii

Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România - C.F.S.M.R., au participat astăzi la o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, pentru a discuta pe tema nemulţumirilor personalului din sistemul sanitar. 

Prin invitaţia formulată ieri, am fost asiguraţi de prezenţa ministrului Sănătăţii, dl Patriciu Achimaş Cadariu, care astăzi nu a mai avut aceeaşi disponibilitate. Discuţiile solicitate de Federaţia Sindicală Hipocrat încă din 25 martie, s-au purtat cu dl. Secretar de Stat, Francisk Chiriac.

După două săptămâni de la depunerea listei conţinând revendicările noastre, totul rămâne în stadiu de promisiune. Astăzi, din nou, nu ni s-a comunicat nicio soluţie viabilă, ceea ce ne determină să continuăm seria de proteste aşa cum am anunţat-o de la început. Protestul nu este al meu sau al membrilor de sindicat, este al zecilor de mii de colegi, medici, asistente, personal medical, care lucrează în condiţii uneori greu de imaginat, susţine dr. Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica.

Discuţiile de astăzi au vizat atât nivelul veniturilor din sistemul sanitar, cât şi condiţiile de muncă, fără a se propune însă un plan de măsuri concerete.

În acest context, membrii de sindicat din Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – C.F.S.M.R., indignaţi de lipsa de predictibilitate a reformei din Sănătate şi de ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor, prin încălcarea prevederilor Codului Muncii  în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă, aplicând un ordin al Ministrului Sănătaţii care cuprinde norme de aplicare a unei legi deja abrogate, solicită dlui Prim-Ministru, Dacian Cioloş, implicarea imediată în soluţionarea revendicărilor şi organizarea unei întâlniri la nivel guvernamental, cu toate structurile implicate.

Solicităm acest lucru deoarece există premisele escaladării conflictului, riscul fiind acela ca medicii să îşi înceteze activitatea spontan, situaţie pentru care nu ne asumăm responsabilitatea, fiind o consecinţă directă a lipsei de reacţie a statului şi a autorităţilor competente în a rezolva această stare de fapt. Probabilitatea unui protest social creşte cu fiecare zi în care nu se caută şi, implicit, nu se găsesc soluţii, iar dorinţa de manifestare printr-o manieră radicală este tot mai greu de gestionat, consideră Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

[citeste si]

Solicitarile F.S. „Hipocrat” şi  CFSMR vizează:

  1. aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei;
  2. acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat;
  3. respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate,  prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă;
  4. asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate;
  5. creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Federaţiile semnatare atrag atenţia că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţioanalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel