Urmărește emisiunea live


Se cere îndepărtarea mai rapidă a lui Trump. Ce prevede Amendamentul 25 invocat, din Constituția SUA

Donald Trump
Donald Trump

În SUA, s-ar dori înlăturarea mai rapidă a președintelui Donald Trump, invocându-se Amendamentul 25, asta deși mai sunt doar două săptămâni până la predarea președinției către Joe Biden. O scrisoare i-ar fi fost trimisă în acest sens lui Mike Pence, pentru a invoca Amendamentul 25 ”în interesul democrației”. Unii dintre ei își bazează solicitare pe eventuale probleme psihice ale președintelui american, pe care-l consideră ”incapabil să gestioneze şi să accepte rezultatul alegerilor din 2020”. 

Iată ce prevede amendamentul 25 din Constituția SUA, în baza căruia se dorește înlăturarea mai rapidă a lui Donald Trump:

Amendamentul XXV. [Ocuparea funcţiilor vacante de Preşedinte şi de vicepreşedinte] - (Ratificat în 1967)

Secţiunea 1.

În caz de destituire, de deces sau de demisie a Preşedintelui, vicepreşedintele va deveni Preşedinte.

Secţiunea 2.

În caz de vacanţă a postului de vicepreşedinte, Preşedintele va numi un vicepreşedinte care va prelua funcţia de îndată ce numirea sa va fi fost aprobată printr-un vot majoritar al celor două Camere ale Congresului.

Secţiunea 3.

Dacă Preşedintele transmite preşedintelui pro tempore al Senatului sau preşedintelui Camerei Reprezentanţilor o declaraţie scrisă prin care le aduce la cunoştinţă că este în incapacitate de a-şi exercita puterile şi a-şi îndeplini îndatoririle funcţiei sale şi până când el le transmite o declaraţie scrisă în sens contrar, vicepreşedintele va asigura imediat aceste funcţii, în calitate de Preşedinte interimar.

Secţiunea 4.

Dacă vicepreşedintele, precum şi o majoritate a principalilor funcţionari ai departamentelor executive sau ai oricărui alt organism desemnat printr-o lege promulgată de Congres, face să parvină preşedintelui pro tempore al Senatului şi preşedintelui Camerei Reprezentanţilor o declaraţie scrisă care le aduce la cunoştinţă că Preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita puterile şi de a îndeplini îndatoririle funcţiei sale, vicepreşedintele va asigura imediat aceste funcţii în calitate de Preşedinte interimar.

Prin urmare, dacă Preşedintele trimite preşedintelui pro tempore al Senatului şi preşedintelui Camerei Reprezentanţilor o declaraţie scrisă în care îi informează că nu mai există nici o imposibilitate de exercitare a mandatului, el îşi va relua funcţiile, cu excepţia cazului în care vicepreşedintele şi majoritatea principalilor funcţionari ai departamentelor executive sau ai oricărui alt organism desemnat de o lege promulgată la Congres trimit în termen de patru zile preşedintelui pro tempore al Senatului şi preşedintelui Camerei Reprezentanţilor o declaraţie scrisă care să afirme că Preşedintele este incapabil să-şi exercite puterile şi să îndeplinească îndatoririle funcţiei sale. Congresul va trebui atunci să ia o decizie: dacă nu este întrunit, el va trebui să se întrunească în acest scop în termen de 48 de ore.

Dacă în termen de 21 de zile de la primirea de către Congres a acestei ultime declaraţii scrise sau dacă Congresul nu este în sesiune, în termen de 21 de zile de la convocare, un vot a două treimi din cele două Camere hotărăşte că Preşedintele este incapabil să-şi exercite puterile şi să-şi îndeplinească îndatoririle funcţiei sale, vicepreşedintele va continua să exercite aceste funcţii în calitate de Preşedinte interimar; în caz contrar, Preşedintele va relua exercitarea amintitelor funcţii.

Vezi și: Se cere DEMITEREA lui Donald Trump. Controversă pe scena politică. "Trădător al ţării şi al Constituţiei"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel