Scrisoarea unui agricultor pentru Victor Ponta: Ce a însemnat pariul cu agricultura

Agricultorul Marcel Cucu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, după ce a declarat că a câștigat pariul cu agricultura.

Mărețe sarcini: pariu cu agricultura

Marcel Cucu îi scrie: "În calitatea mea de agricultor, aș putea să vă mulțțumesc pentru aportul pe care l-ați adus, împreună cu ministrul Agriculturii, la îndeplinirea mărețelor sarcini, pentru câștigarea "faimosului pariu cu agricultura". Aș fi entuziasmat, daca n-aș fi cel puțin nedumerit. Căci nu știu care este obiectul pariului, nu știu care este prețul și nici nivelul indicatorilor realizați în cadrul obiectivului. Poate îmi veți marturisi și mie, agricultorul român, în ce a constat acesta".

Marcel Cucu amintește de perioada imediat postdecembristă când nu "mesteca" pariul cu agricultura. "Oricum, dacă dvs. l-ați câștigat a doua oară, m-ați pus în situația să analizez ce s-a întâmplat așa de spectaculos cu agricultura, în ultimii 24 de ani, păstoriți de mai mulți prim-miniștri, de la Petre Roman, până la dvs. și de cei aproape 25 de miniștri ai agriculturii din această perioada. Este drept ca urmatorii 8 prim miniștri, după d-l Petre Roman, au ascuns angajarea în acest „pariu", dar nu înseamnă că n-au fost implicați".

Prețul pariului pentru românul de la sate: 16 miliarde de euro

Marcel Cucu scrie că la sfârșitul anilor '80 majoritatea datoriilor externe erau achitate prin ce se obținea din agricultură, iar "mare parte din forța de muncă de la sate avea prin aceste investiții, asigurate locuri de muncă. Aceste investiții majore s-au făcut din munca de decenii a oamenilor de la țară, sau din credite achitate tot din munca lor. Sistemele de irigatii cuprindeau o suprafată de peste 3 milioane de hectare, care asigurau operațiunile de irigat în majoritatea zonelor țării, ce puteau fi afectate de secetă. Pe timpul mandatelor dvs., cei 10 prim miniștri, majoritatea acestor sisteme au fost distruse, iar cheltuielile adăugate, pentru reabilitarea și punerea în functiune a mai putin de 200 de mii de hectare, a costat statul roman, de fapt cetățeanul român de la sate și nu numai, circa 16 miliarde de Euro, conform raportului unei comisii parlamentare. Dacă adăugam circa încă 10 miliarde de Euro, reprezentând distrugerea în totalitate a infrastructurii de integrare – ferme si complexe zootehnice, unități de procesare, etc – se poate stabili doar în parte, realizarea obiectivului acestui pariu". 

Pariul cu agricultura românească a trimis românii la cules căpșune

Marcel Cucu susține că pariul a trimis românii la cules căpșune, fapt căruia i se adaugă și "inutilitatea unităților industriale și de servicii, pentru mentenanța acestora, dar și unitățile industriale necesare pentru utilaje și echipamente în sector". El subliniază că productivitatea în agricultura românească este pe ultimele locuri din Europa, capitalul fix din agricultura României este de 12 ori mai mic decât în Franța și se întreabă dacă acestea sunt obiectivele. 

2% din tinerii de la sate ajung să aibă studii superioare

"Să nu credeți că sunt naiv și nu înteleg necesitatea dvs. de a inventa diverse argumente de a seduce populația ignorantă în domeniu", spune Marcel Cucu, care atrage atenția asupra tinerilor de la sate, din care doar 2% ajung să aibă studii universitare.

Propunere: trimiteți viitorul ministru la o fermă

"Dacă-mi dați voie, vă dau un sfat: programați o întâlnire cu reprezentanți autentici ai agricultorilor. Vă asigur că veți primi informații surprizatoare. Iar pentru viitor, dacă veți fi în măsura să desemnați un ministru al agriculturii, introduceti drept criteriu, întocmirea unui buget pentru o fermă și executarea lui măcar un an. Atunci doar, va începe să priceapa el, viitorul ministru, cu ce se mănâncă agricultura", a conchis Marcel Cucu. 

Marcel Cucu a candidat la alegerile europarlamentare 2014 pe listele Alianței Naționale a Agricultorilor, alianță electorală formată din Mişcarea Agricultorilor din România şi Uniunea Democrată Română. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel