Scrisoare deschisă. Reacţia Alianţei Medicilor la scandalul dezinfectanţilor

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a avut o reacție trașnată la scandalul dezinfectanţilor.

În acest sens, a transmis o scrisoare deschisă în care vorbește despre corupția care ucide:

Scrisoare deschisă,

Ce oferă statul român cetățenilor săi? Trăim cu convingerea că suntem cetățenii unui stat democratic, căruia îi plătim impozite și taxe, și care se obligă, prin Constituție, să ne asigure drepturile. Printre altele, dreptul la sănătate. Suntem la 26 de ani de la Revoluție. La 6 luni de la mișcări de stradă care au avut drept lozincă „corupția ucide" și care au provocat căderea unui guvern. Ne-am aștepta ca instituțiile statului să își fi înțeles pe deplin rolul. Nu este aşa. Sănătatea este un drept fundamental. Cum asigură statul acest drept? Iata că avem o firmă care are contracte cu majoritatea spitalelor din ţară pentru furnizarea de produse dezinfectante și care furnizează, în fapt, produse neconforme (fapt dovedit de o anchetă jurnalistică). În acest timp, instituțiile statului, plătite din banii noștri, ce poziție iau?

Poziția evazivă îndelung exersată și perfect mimată de atâtea ori încât nu mai surprinde pe nimeni: nu putem dovedi nimic, nu avem laboratoare acreditate, nu știm cine poate fi responsabil. Dacă statul român excelează în ceva, este în diluarea până la dispariție a responsabilității. Noi, ca medici, dumneavoastră, ca pacienți, noi toți trebuie să înțelegem un lucru: statul ne-a lăsat din mână. Suntem de capul nostru. Nici măcar nu mai avem siguranța că ceea ce noi vă prescriem dumneavoastră corespunde ca substanța activă și are concentrația scrisă pe etichetă. Dacă nu corespunde, evident, medicul este de vină în totalitate fiindcă nu avem un organism care să normeze, ci zece instituții care pasează una alteia responsabilitatea până la plictisul sau decesul reclamantului. Sună dur, dar trăim zi de zi în această situaţie.

[citeste si]

Ni s-ar fi părut normal ca, la cea mai mica suspiciune, loturile de substanțe dezinfectante să fie oprite de la folosire până la clarificarea conformității, chiar și prin analiza efectuată într-un laborator neacreditat, fiindcă la urma urmei, vorbim despre substanțe a căror măsluire pune viaţa oamenilor în pericol, în mod direct. Putem accepta ca statul român să nu poată asigura cea mai scumpă terapie pentru melanomul malign, să spunem, dar nu e de acceptat să nu asigure asepsia și antisepsia manevrelor chirurgicale, o descoperire care aparține secolului al XIX-lea. Să nu fim naivi! Din Sănătate se produc mulţi bani. Nu numai în România, ci peste tot în lume. Statul în niciun caz nu poate, și nici nu trebuie, să mimeze naivitatea. Nu este de acceptat ca statul să se bazeze pe buna credință a unei firme private, mai ales a unei firme care deține, după cum se vede, monopolul unui sector. Nici noi nu putem să credem în naivitate, ci doar în rea-voinţă şi în deliberare, care nu sunt de acceptat. După cum se vede, corupţia ucide! Și nu doar în Colectiv, ci zi de zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel