Controversa legumelor cu substanţe neconforme de la Buzău. Roșiile nu afectează sănătatea, dar castraveții sunt periculoși, au stabilit procurorii

Castraveți prăjiți, cea mai populară rețetă din bucătăria coreeană. Sursa foto: freepik.com
Castraveți prăjiți, cea mai populară rețetă din bucătăria coreeană. Sursa foto: freepik.com

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, județul Buzău, a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor din solariile pe care le deţin. 

Roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, dar  castraveţii aceloraşi legumicultori sunt dăunători pentru sănătate.

Potrivit Parchetulul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, în urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

 

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele efectuează cercetări într-o cauză penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep., trafic de produse sau substanţe toxice prev. de art.359 alin.1 Cod Penal, contrabandă calificată prev. de art.271 alin.1 din Legea nr.86/2006 privind Codul Vamal și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri prev. de art.98 alin.5 lit.b  din O.U.G. nr.195/2005 rep.

În continuarea comunicărilor publice efectuate, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele aduce la cunoștință următoarele date de interes public:

În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menționată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecți de pe raza localității Glodeanu Sărat probe de legume (tomate și castraveți), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanțe chimice neautorizate.

În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidențiat prezența unor substanțe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației.

Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentrației, a substanțelor chimice neautorizate, constituie infracțiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep.

 

Menționăm că măsurile procesuale dispuse în cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot, în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

 

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea coacerii legumelor din sere şi solarii a debutat la începutul lunii mai, atunci când Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a organizat mai multe percheziţii pe raza judeţelor Buzău şi Ilfov.

„La data de 2 mai a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău şi Ilfov au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar. În aceeaşi zi, poliţiştii Biroului AESP din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat. În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, a informat la acea dată IPJ Buzău.

Ulterior, ancheta s-a desfăşurat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de lângă Judecătoria Pogoanele.

VEZI ȘI: "Daea, demisia!". Vlad Mircea Pufu îi cere ministrului Agriculturii să plece din Guvern: Rezultatele comunicate de procurori ne arată că îndemnați populația la otrăvire! - https://www.dcnews.ro/daea-demisia-vlad-mircea-pufu-ii-cere-ministrului-agriculturii-sa-plece-din-guvern-rezultatele-comunicate-de-procurori-ne-arata-ca-indemnati-populatia-la-otravire_917153.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel