Săptămâna Patimilor. Vinerea Mare, cea mai tristă dintre zilele pătimirii Domnului. În Vinerea Mare, credincioșii rememorează moartea și îngroparea lui Iisus Hristos.
În Vinerea Mare, cea mai tristă dintre zilele pătimirii Domnului, rememorăm aducerea la judecată, batjocorirea, schingiuirea, răstignirea, moartea și îngroparea lui Iisus. Seara, rememorând momentul aşezării Mântuitorului în mormânt, în biserici se oficiază Denia Prohodului, cortegiul de credincioşi, în frunte cu preoţii, dă ocol bisericii de trei ori, după care, cu toții, trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf), o pânză pe care se află imprimată icoana înmormântării.
Totodată, conform datinii, credincioșii care se întorc de la Biserică, aduc acasă lumina Prohodului, a punerii Domnului Iisus în mormânt, și înconjoară casa ținând în mână lumânarea aprinsă, potrivit tradiții-superstitii.ro.
Vezi și: Săptămâna Patimilor. Vinerea Mare, denie: Cuvintele rostite de Iisus pe Cruce. Ce semnifică
În ziua Vinerii Mari, tradiția ne mai spune ca este bine să se țină post negru. În același timp credincioșii, care nu pot, totuși, posti negru, nu trebuie să mănânce urzici, iar în mâncare nu se pune oțet deoarece lui Iisus i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit. Alte superstiții ale Vinerii Mari ar fi următoarele: dacă va ploua în Vinerea Mare, anul va fi unul mănos; dacă te scufunzi în apă rece de trei ori în Vinerea Mare, vei fi sănătos tot anul; femeile nu au voie să coase, să țese, nu coc pâine sau altele asemenea, fiindcă este mare pericol de boală și spirite rele.
În Vinerea Mare, se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. Dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul.
Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. În Vinerea Mare, morţii nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă. Acestei zile i se spune şi Vinerea Seacă, pentru că bătrânele țineau post negru (fără apă şi pâine până la ora 17.00), iar seara, la Denii, luau anafura de la biserică.
Femeile nu umplu borş în acestă zi, să nu se scalde Necuratul în el, nu coc pâine să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea nu cos, ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri
Vezi și: Săptămâna Patimilor - Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci. Se spune că femeile pot orbi!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News