EXCLUSIV  Rezultate alegeri Turcia. Andi Cristea, vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă: Impact semnificativ asupra intereselor României

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Andi Cristea, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă al Camerei Deputaților, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre rezultatele alegerilor din Turcia. 

„Văd rezultatele recente ale alegerilor din Turcia ca pe o reflectare a divizării crescânde în societatea turcă, o sursă de preocupare pentru România, având în vedere relațiile strânse pe care le avem cu Turcia, în special în domeniul economic și militar. Turcia este cel mai important partener non-UE al României și un membru crucial al NATO în Marea Neagră. Stabilitatea politică și socială a Turciei are un impact semnificativ asupra intereselor noastre regionale și economice.

Președintele Erdogan a demonstrat în mod repetat o poziție naționalistă și conservatoare, în contradicție cu viziunea seculară a fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk. De exemplu, transformarea din nou a Hagiei Sophia în moschee, în ciuda criticilor internaționale, ilustrează această poziție. Acest lucru este evident și în campania sa electorală recentă, care a culminat cu un discurs în Hagia Sophia. Pe de altă parte, rivalul său, domnul Kilicdaroglu, a ales să-și încheie campania cu o vizită la mausoleul lui Ataturk, semnalând o aliniere mai strânsă la viziunea seculară a lui Ataturk. Decizia finală aparține cetățenilor turci si noi vom lua act de ea.

În acest context polarizat, este incert cum se vor distribui voturile în runda a doua, în special cele ale candidatului ultranaționalist Sinan Ogan. În ciuda acestui fapt, este evident că ambele părți principale vor încerca să obțină sprijinul său. 

Ca politicieni români, vom urmări cu atenție aceste evoluții și vom lucra pentru a asigura că relațiile noastre bilaterale cu Turcia rămân puternice și productive, indiferent de rezultatul alegerilor.", a transmis Andi Cristea.

VEZI ȘI: Erdoğan și Kılıçdaroğlu, primele declarații după rezultatul alegerilor https://www.dcnews.ro/erdo-an-si-k-l-daro-lu-primele-declaratii-dupa-rezultatul-alegerilor_916145.html 

VEZI ȘI: Update: Rezultate alegeri Turcia. Marea bătălie între Erdoğan și Kılıçdaroğlu / video https://www.dcnews.ro/rezultate-alegeri-turcia-erdo-an-avantaj-considerabil-dupa-numararea-a-10prc-din-voturi_916127.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel