Reşedinţa în care se ascundea bin Laden a fost supravegheată de drone invizibile

drone
drone

CIA a utilizat un nou tip de avion fără pilot, care nu poate fi detectat pe radar, în zeci de misiuni secrete, în spaţiul aerian pakistanez, pentru a monitoriza complexul în care a fost ucis Osama ben Laden, au declarat foşti şi actuali oficiali americani, citaţi de Washington Post în ediţia online.

Noile avioane fără pilot reprezintă un progres major al capabilităţilor în domeniu . În 2009, forţele aeriene americane au recunoscut existenţa unui avion fără pilot ce nu poate fi detectat de radar, un model Lockheed Martin, cunoscut sub numele RQ-170 Sentinel, cu doi ani înainte să fie văzut pe un aerodrom din Kandahar, în Afganistan. Avionul are aripi distinctive pentru avioanele care nu pot fi detectate de radar, mari, în formă de aripi de liliac. Utilizarea operaţională a acestuia nu a fost niciodată prezentată de surse oficiale.

Aceste zboruri "clandestine" au început cu mai multe luni înainte de asaltul de la 2 mai, în cadrul unui efort de a obţine înregistrări video de mare rezoluţie, pe care sateliţii nu le pot oferi. Noul avion a permis Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) să "ocolească", la mare altitudine, interdicţiile impuse de Pakistan altor asemenea avioane fără pilot, de tip Predator sau Reaper, care efectuează în mod curent atacuri împotriva militanţilor, lângă frontiera cu Afganistanul.

Agenţia a recurs la noul avion sofisticat "pentru că avea nevoie să vadă mai multe din ceea ce se întâmpla" decât pot permite alte platforme, a declarat un fost oficial american, la curent cu detaliile operaţiunii. "Nu poţi să menţii un Predator deasupra - pakistanezii ar şti", a adăugat el. În aceste eforturi de monitorizare au fost implicaţi şi sateliţi, echipament de interceptare audio şi agenţi CIA cu baza într-o casă conspirativă în Abbottabad, oraşul unde a fost găsit ben Laden. Agenţia a refuzat să facă vreun comentariu pe tema acestui articol, precizează cotidianul.

Citeşte şi:

Află aici cine sunt cei care l-au ucis pe bin Laden

Avionul a fost utilizat în noaptea raidului, furnizând imaginile pe care preşedintele Barack Obama şi membri ai echipei sale pentru securitate naţionale le urmăreau, în timp ce comandoul Navy SEAL intra în complex. Avioanele sunt dotate cu echipament de interceptare audio şi transmisie electronică, permiţând oficialilor americani să monitorizeze reacţia pakistanezilor. Utilizarea avionului în noaptea descinderii a fost anunţată de National Journal al lui Marc Ambinder, care a afirmat, într-o postare pe Twitter, la 2 mai, că o "dronă RQ-170 (era) deasupra".

Agenţia nu a obţinut niciodată, înainte de atac, o fotografie cu ben Laden la complex sau altă confirmare directă a prezenţei acestuia, dar a conchis, după luni de monitorizare a complexului, că persoana care venea şi pleca frecvent era, probabil, liderul reţelei teroriste Al-Qaida. În operaţiunea de eliminarea a acestuia a fost utilizată şi o altă navă care nu poate fi detectată de radar, un elicopter de tip Black Hawk modificat, echipat special pentru diminuarea zgomotului, scrie realitatea.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel