Renate Weber, europarlamentar PNL: Actualele Coduri, elaborate pe repede înainte

Europarlamentarul liberal Renate Weber consideră că problema cea mare a început atunci când actualele Coduri au fost elaborate într-o procedură foarte rapidă și a arătat de ce este justificată formula folosită de președintele Klaus Iohannis potrivit căreia parlamentarii fac modificări la aceste acte normative, în interesul lor propriu.


Întrebată, marți, la RFI, în legătură cu una dintre modificările propuse noilor Coduri, respectiv înlocuirea sintagmei actuale de "suspiciuni rezonabile" cu sintagma "probe sau indicii temeinice", europarlamentarul PNL Renate Weber a răspuns: "De fapt, problema cea mare a început atunci când actualele Coduri au fost elaborate pe repede înainte, într-o procedură foarte rapidă, în loc să fie lăsate într-o dezbatere publică, aşa cum ar fi fost normal. La data aceea, și Comisia Europeană, e adevărat, făcea presiuni în acest sens, președintele de la acea dată, Traian Băsescu, făcea și dumnealui presiuni în acest sens și au apărut noile Coduri și cred că prea puțini de fapt știau cum sunt aceste Coduri", a explicat europarlamentarul liberal, arătând că așa cum nicio legislație nu este perfectă nici aceste Coduri nu au cum să fie perfecte.

Senatul a votat pentru arestare preventivă pe "indicii temeinice", nu "suspiciuni rezonabile"

Pe de altă parte, Weber a subliniat că "ceea ce vedem în aceste zile cu modificările de acum ne duce în mod evident cu gândul că au fost făcute tocmai pentru că au fost direct afectați de actualele prevederi politicieni. Abia când chestiunile acestea au început să-i afecteze pe reprezentanții din Parlament, abia atunci au intervenit cu aceste modificări. Din punctul acesta de vedere, este justificată formula folosită de președintele Iohannis că ar fi modificări în interes personal".

"Suspiciuni rezonabile", "indicii temeinice, elemente care trec prin filtrul unui judecător

Precizând că președintele României dispune de două tipuri de acțiuni - care vizează leglitatea, constituționalitatea, adică a trimite înainte de promulgare la CCR, și acțiuni care vizează oportunitatea - Renate Weber a afirmat, întrebată fiind, că nu vede cum ar putea îngreuna situația schimbarea sintagmei "suspiciuni rezonabile" cu "indicii temeinice".

"Personal, nu cred că o îngreunează, pentru că formula "indicii temeinice" a funcționat înainte în Codul nostru de procedură penală, în Codul Penal, ani de zile, zeci de ani de zile și nu cred că din cauza acestei formule nu a fost Parchetul atât de activ. (...) Pe de altă parte, formula de suspiciuni de rezonabile, până la urmă e o formulă pe care tot judecătorul le interpretează Și "indiciile temeinice" și "suspiciunile rezonabile" sunt elemente care trec prin filtrul unui judecător", a explicat eurparlamentarul liberal.

De asemenea, Renate Weber a semnala că a fost surprinsă de faptul că nu a mia văzut deloc eliberarea pe cauțiune. "Nu am văzut decât arestarea cu privare de libertate într-un loc de detenție,  arestarea la domiciuliu, punerea sub control judiciar, dar deloc formula eliberarea pe cauțiune".


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel