Remus Borza spune cine e vinovat de menţinerea în ignoranţă a parlamentarilor

Deputatul independent Remus Borza consideră că parlamentarii votează 99% din proiectele de lege în necunoştinţă de cauză, "şi nu din vina lor". 

"Parlamentul are menirea de a legifera, de o maniera vizionara si asumata care sunt atributiile, competentele si prerogativele fiecarei puteri, autoritati sau instutii a statului. Parlamentul trebuie sa elaboreze legislatia primara pentru reforma marilor sisteme publice: administratie, sanatate, invatamant, infrastructura, asistenta sociala. Dar inainte de a-i reforma pe altii, Parlamentul trebuie sa inceapa cu propria lui reforma. Trebuie sa punem in opera rezultatul referendumului din 2009. Un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari si nu 464 cat sunt in prezent. O mai buna definire a competentelor celor doua Camere in procesul legislativ, pentru a nu tergiversa si obstructiona procesul legislativ. Din punctul meu de vedere, un Parlament unicameral ar fi mult mai eficient. De regula, bicameralismul este specific statelor federale. Ori Romania este stat unitar", spune Remus Borza.

De asemenea, în opinia acestuia, o altă prioritate o reprezintă stabilitatea legii în timp prin responsabilizarea corpului legislativ. "Avem un repertoriu legislativ de vreo 136.000 acte normative, din care doar 1.925 acte emise in perioada 1864-1989. Cu alte cuvinte, in 28 de ani de democratie originala, am dat de 70 de ori mai multe acte normative decat in cei 125 de ani scursi de la reformele lui Cuza pana la Revolutia romana. Nu numai ca avem multa maculatura legislativa, dar simtim nevoia sa modificam o lege si de 2-3 ori pe an. Ceea ce decredibilizeaza procesul legislativ si Parlamentul. 99% din parlamentari voteaza 99 % din proiectele de lege in necunostinta de cauza. Si nu din vina lor, punctează Borza.

Deputatul continuă: "Vinovat de mentinerea in ignoranta a parlamentarilor este Biroul Permanent al Camerei care se intruneste luni la ora 14.00 pentru a face ordinea de zi a sedintelor de Plen de luni ora 16.00 si marti ora 10.00. Evident, ca intr-o ora, pentru Plenul de luni, sau in 14 ore pentru Plenul de marti, nu poti parcurge in medie 50 de acte normative, nu poti sa le documentezi si, cu atat mai putin, sa vii cu amendamente sau modificari. Votul tuturor parlamentarilor este la discretia liderului de grup care nici el habar nu are de legea pentru care cere un vot pentru sau contra colegilor."

[citeste si]

Soluţie

"Pentru o dezbatere reala si pentru imbunatatirea procesului legislativ, ar trebui ca Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului sa stabileasca ordinea de zi a sedintelor din Plen cu cel putin o saptamana inainte. Dupa ce se reformeaza Parlamentul si implicit se restructureaza corpul functionarilor si personalului TESA supradimensionat la nivelul ambelor Camere, atunci Parlamentul poate sa se ocupe si de reformarea altor institutii", mai spune Remus Borza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel