Urmărește emisiunea live


Reforma în PSD. Vulpescu: Criză de proiect. Asta trebuie făcut

CONGRES PSD
CONGRES PSD

În finalul raportului cu numele "PSD ÎNCOTRO - 2016-2019, Analiza evoluţiei electorale, cauze, efecte, recomandări", Ionuţ Vulpescu punctează elementele care ar trebui să stea la baza unei reforme reale a PSD după prăbuşirea din ultima perioadă.

"PSD este într-o criză de proiect. Un proiect care privește viitorul partidului, structura sa instituțională și, nu în ultimul rând, funcționarea lui ca o structură democratică. Este rolul Consiliului Național, ca guvern din umbră, de a reforma partidul prin impunerea unor criterii de competență în promovarea resurselor umane de care trebuie să dispunem, pentru a ne reimpune pe harta electorală ca for reprezentativ al stângii românești.

Prin Departamentele Consiliului Național trebuie dezvoltate comunități de experți și atrași profesioniști din afara partidului, pentru a genera o platformă consultativă în vederea implementării măsurilor de reformă mai sus menționate", apreciază Ionuţ Vulpescu.

În opinia lui Vulpescu, PSD are nevoie de:


I. Reforma structurii ideologice a partidului, în acord cu următoarele cinci componente:

A. Ideologie:

• Întoarcerea la fundamentele ideologice ale politicii socialdemocrate și asumarea acesteia în toate procesele de elaborare a practicilor și acțiunilor politice ale partidului. Elaborarea viziunii social-democrate, relativă la obiectivele reale ale unui partid de centru stânga.
• Reluarea dialogului cu foștii membri ai PSD, care au făcut performanță în cadrul partidului sau în instituții, și care acum sunt fie excluși, fie izolați.
• Asumarea valorilor social-democrației europene, dar și a celor care definesc Uniunea Europeană, în ansamblu. PSD ar trebui să fie un motor al integrării, nu un promotor al discursului antieuropean, ci al promovării intereselor naționale în cadrul
european.

B. Valori: solidaritate, colegialitate, integritate, profesionalism, prioritatea interesului public, obiectivitate, deschidere și transparență, bună credință, europenism.
• Respect pentru trecut și consolidarea identității partidului prin acordarea foștilor președinți (membri ai PSD) a statutului de membru de drept în BPN și prin reintroducerea în Statutul partidului a funcției de președinte de onoare pentru fondatorul partidului, Domnul Ion Iliescu.
• Afirmarea clară și fermă a valorilor, orientării ideologice și a viziunii PSD pentru România Europeană de către voci credibile și cu autoritate nu doar în partid, ci și la nivel public.
• Reconfigurarea relațiilor externe. PSD este partidul care a condus procesul de integrare europeană și euroatlantică. A avut un formidabil aparat de gândire și de acțiune în zona politicii europene, a politicii externe, în general. În ultimii ani însă, toate acestea au fost ignorate, iar efectele s-au văzut.


C. Reprezentativitate:


• Reorientarea fără echivoc spre agenda reală a românilor, în special spre agenda publicului din zona căruia un partid socialdemocrat modern își extrage activul, simpatizanții și votanții: tineri, persoane vulnerabile, agricultori, muncitori, intelectuali, pensionari etc.

• Deschiderea partidului prin acceptarea dezbaterii, a pluralismului și a confruntării de idei, a criticii constructive; prin atragerea tinerilor și intelectualilor și implicarea lor directă, concretă și efectivă în elaborarea programelor, politicilor publice și a pozițiilor partidului în chestiuni de interes public, prin relansarea organismelor interne de analiză și evaluare.

• Reconfigurarea relațiilor cu Diaspora, pornind de la rolul de promotor al drepturilor și libertăților cetățenești pe care PSD trebuie să îl revendice. Majoritatea românilor care lucrează în străinătate sunt sub incidența politicilor pe care PSD, prin orientarea sa ideologică, le promovează, și nu partidele din dreapta spectrului politic. PSD trebuie să își asume erorile repetate, la nivelul conducerii partidului, din relația cu românii din Diaspora, precum și greșeala de a fi lăsat dreapta să își asume merite pe care nu le are: eliminarea vizelor, accesul pe piața europeană a muncii, înființarea Oficiului pentru Republica Moldova, creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate.


D. Criterii de competență și expertiză profesională:

• Atragerea în rândul partidului a resursei umane de calitate - specialiști, intelectuali, oameni de cultură - și, totodată, recuperarea celor care s-au îndepărtat de PSD în acești ani.

• Revenirea la criteriul competenței și al profesionalismului în tot ceea ce înseamnă funcționarea partidului și așezarea întregii ierarhii de partid pe o astfel de bază.


E. Politici: crearea de locuri de muncă; dezvoltarea economică a zonelor defavorizate; creșterea veniturilor pentru categoriile vulnerabile; protejarea drepturilor angajaților; distribuirea echitabilă a resurselor publice; îmbunătățirea serviciilor publice și a accesului la acestea.


II. Reluarea procesului de democratizare a partidului, atât la centru, cât și la nivelul filialelor locale, prin folosirea mecanismelor statutare, așa cum sunt alegerile interne, la timp. Cei excluși pe nedrept (spre exemplu, pentru delict de opinie) trebuie chemați înapoi, cu acordul filialelor unde au fost membri.


III. Revitalizarea TSD, astfel încât partidul să devină atractiv pentru noua generație. TSD trebuie să devină o structură liberă și dinamică, să poată
organiza alegeri libere pentru funcțiile de conducere și să fie independentă financiar (prin alocări procentuale din subvenția primită în conformitate cu prevederile Legii nr. 334/2006).


IV. Alegeri libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale ale PSD. Filialele PSD trebuie să își decidă conducerile fără intervenții de la centru, exclusiv pe baza capacității candidaților de a convinge. „Validarea de la centru” a unui candidat sau altul trebuie să dispară ca instrumente de exercitare a influenței centrale asupra planului local.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel