RĂZBOIUL Trump - Biden și absența președintelui de la învestirea de astăzi au un precedent: momentul 1869

Învestirea lui Biden
Învestirea lui Biden

Donald Trump nu este primul președinte care nu participă la ceremonia de învestire a lui succesorului. S-a mai întâmplat un episod similar și în urmă cu 150 ani.

Pe data de 4 martie 1869, Andrew Johnson a rămas în Casa Albă în timpul învestirii succesorului său, Ulysses S. Grant, care refuzase să împartă trăsura cu el în drum spre Capitol Hill. De la acea dată, toți președinții au participat la învestirea succesorului lor.

Andrew Johnson era atunci atât de nepopular încât nici măcar nu a reușit să candideze pentru nominalizarea partidului său la alegerile prezidențiale din noiembrie 1868. Și în cele din urmă generalul republican Ulysses S. Grant a fost ales președinte. Cei doi bărbați, care se urau reciproc, respinseseră amândoi ideea unei tranziții cordiale a puterii.

Andrew Johnson a fost cel de-al șaisprezecelea vicepreședinte (1865) și cel de-al șaptesprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii (1865 – 1869), succedând la președinția Statelor Unite după asasinarea celui de-al șaisprezeceleapreședinte american, Abraham Lincoln

Johnson a fost președinte în timpul Reconstrucției care a urmat Războiului Civil American. Din cauza numeroaselor sale acte de tratare extrem de îngăduitoare a rebelilor înfrânți, precum și a respingerii prin veto a proiectelor de lege privind schimbarea drepturile civile, a fost pus în situația de a avea o lungă dispută amară cu republicanii din Congresul SUA ducând, în final, la judecarea sa în Congres în 1868, devenind astfel primul președinte judecat de Congres. A fost achitat de acuzațiile aduse cu doar un singur vot în cadrul Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel