Război în Etiopia. Ambasada SUA permite plecarea voluntară a unor membri ai personalului

Război în Etiopia. Ambasada SUA permite plecarea voluntară a unor membri ai personalului   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Război în Etiopia. Ambasada SUA permite plecarea voluntară a unor membri ai personalului / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

SUA declară că sunt „grav îngrijorate” de escaladarea violenței și extinderea ostilităților în Etiopia, pe măsură ce forțele tigrayane avansează.

„Departamentul de stat al SUA a autorizat plecarea voluntară a angajaților guvernului SUA și a membrilor familiei angajaților pentru situații de urgență și non-urgențe din Etiopia din cauza conflictelor armate, tulburărilor civile și posibilelor lipsuri de aprovizionare”, a spus ambasada într-un comunicat.

Călătoria în Etiopia este nesigură și este probabilă o escaladare ulterioară, a spus acesta, adăugând că „guvernul Etiopiei a restricționat sau a oprit anterior internetul, datele celulare și serviciile telefonice în timpul și după tulburările civile”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Legesse Tulu, nu a răspuns apelului telefonic pentru a solicita comentarii cu privire la declarația ambasadei SUA.

Relațiile SUA-Etiopia, tot mai incerte

Vorbind din Addis Abeba, jurnalistul independent Samuel Getachew a declarat pentru Al Jazeera că relațiile dintre SUA și Etiopia s-au înrăutățit în ultimele săptămâni, pe măsură ce rebelul Front de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) a făcut progrese.

„Guvernul etiopian continuă să acuze SUA că se alătură TPLF. Acest lucru vine în plus față de planurile de a anula un acord comercial SUA-Etiopia care creează mii de locuri de muncă în părțile industriale ale Etiopiei”, a spus el.

Stare de urgență

Marți, Etiopia a declarat stare de urgență, forțele din regiunea de nord Tigray amenințănd să avanseze asupra capitalei, Addis Abeba, după ce a reușit să ocupe orașe importante din nord.

Jeffrey Feltman, trimisul special al SUA pentru Cornul Africii, este așteptat să sosească joi la Addis Abeba pentru a face presiuni pentru oprirea operațiunilor militare din nord și pentru a căuta începerea discuțiilor de încetare a focului.

Miercuri, Regatul Unit și-a îndemnat cetățenii să-și revizuiască nevoia de a rămâne în Etiopia și să ia în considerare plecarea cât timp sunt disponibile opțiuni comerciale.

Forțele Tigray se află în orașul Kemise din statul Amhara, la 325 km (200 mile) de capitală, a declarat un purtător de cuvânt al TPLF, Getachew Reda, miercuri seara agenției de presă Reuters, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel