Rafila: Autorizaţiile pentru Molnupiravir şi Paxlovid, emise. Un antiviral ar putea fi disponibil la finele lunii

Rafila: Autorizaţiile pentru Molnupiravir şi Paxlovid, emise. Un antiviral ar putea fi disponibil la finele lunii
Rafila: Autorizaţiile pentru Molnupiravir şi Paxlovid, emise. Un antiviral ar putea fi disponibil la finele lunii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că în cursul zilei de miercuri vor fi emise autorizaţiile pentru nevoi speciale în cazul celor două medicamente antivirale inovative pentru tratamentul bolnavilor de COVID, Molnupiravir şi Paxlovid.

'Ieri, Comisia de boli infecţioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare a necesarului de medicaţie antivirală. Astăzi deja emitem autorizaţiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziţie. De ele vor beneficia pacienţii aflaţi la risc, cu comorbidităţi, care, în cazul infecţiei, vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Sigur, ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate.', a spus Rafila.

'Medicaţia antivirală trebuie utilizată cu prudenţă şi numai după un anumit algoritm de investigaţii, care se adresează pacienţilor care îl pot primi, pentru că medicaţia antivirală este o medicaţie cu un grad de toxicitate destul de important şi pacientul trebuie evaluat înainte, încât să poată să i se administreze acest tip de medicaţie', a explicat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Va fi pregătită medicaţie antivirală pentru circa 250.000 de pacienţi

Unul dintre cele două antivirale ar putea fi disponibil la finele lunii, însă acest lucru depinde şi de producător. Rafila a menţionat că în baza evaluării realizate de către Comisia de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii, va fi pregătită medicaţie antivirală pentru circa 250.000 de pacienţi.

'Ele sunt produse de două companii americane, există un acord cadru cu UE, dar nu putem să aşteptăm operaţionalizarea acelui acord cadru pentru că prin acel acord cadru probabil că vor veni peste un interval de timp destul de mare şi atunci noi suntem puţin contracronometru, primul pe care îl vom avea disponibil îl vom pune la dispoziţia pacienţilor care sunt evaluaţi în aceste centre ambulatorii de evaluare. Sper că spre sfârşitul acestei luni să avem disponibile primele cantităţi din unul dintre cele două produse, depinde foarte mult însă şi de producător, de disponibilitatea lui', a explicat Rafila.

Ministrul a mai precizat că aceste două antivirale nu se vor găsi în farmacii, dar că pacienţii care vor avea nevoie de ele vor beneficia de gratuitate.

'Nu se găsesc în farmacii, ele vor fi gratuite. Vor fi gratuite şi furnizate ţintit acelor pacienţi pentru care beneficiul este maxim şi pentru care riscul de a le utiliza este mic, după evaluare', a spus el, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel