PSD-ul tot mai izolat. Iohannis, Zegrean, Băsescu împotriva partidului

UPDATE: Dacian Cioloș a declarat duminică, la Iași, răspunzând întrebărilor presei, că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanțe de urgență referitoare la desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, el arătând că studiază toate posibilitățile cu privire la implementarea acestei măsuri, printre care ar fi inclusiv cea a asumării răspunderii în Parlament.

Știrea inițială:

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Iași că alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o măsură binevenită, dar trebuie văzut dacă mai este timp până la actualul scrutin, pentru modificarea legii.

Președintele a adăugat că aceasta este o decizie care privește în primul rând partidele și guvernul.

Declarația președintelui, favorabilă alegerilor în două tururi de scrutin, vine după ce președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a precizat că schimbarea legislației în anul alegerilor nu contravine Constituției, dacă se face în sensul ”bun”. Adică facilitează procesul democratic și participarea la vot.

Mai multe organizații ale societății civile, presa și câteva partide, printre care și PNL au cerut o Ordonanță de Urgență pentru a modifica legea alegerii primarilor. PSD s-a opus. Premierul Cioloș a declarat că nu dorește să promoveze o astfel de OUG.

”Nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin ordonanță de urgență, a declarat premierul Dacian Cioloș despre cererea PNL privind modificarea legii electorale pentru ca primarii să fie aleși în două tururi”.

Liberalii, prin unii lideri locali,  l-au avertizat pe Cioloș cu mișcări de stradă, dacă nu schimbă legea, în vreme ce Liviu Dragnea l-a amenințat cu moțiune de cenzură. ”Să se abţină de la iniţiative care nu sunt cuprinse în programul de guvernare”, i-a spus liderul PSD, cu trimitere clară la moțiunea de cenzură, pentru că votul în două tururi nu este în program. Într-un draft de program al guvernului, înainte de validare, figura și măsura modificării sistemului de vot, dar Cioloș a renunțat după ce au apărut voci care susțineau că este neconstituțională.

După declarația lui Augustin Zegrea, s-a declanșat o adevărată campanie de modificare  a legilor electorale, întrucât în CCR raportul de forțe este net favorabil partidlor care susțin votul în două tururi. Pe lângă judecătorii PNL și UDMR, în CCR se află și ”oameni” ai lui Traian Băsescu, așa că scorul este de 6:3, sau în cel mai rău caz 6:4.

PSD-ul pus la colț

Partidul Social Democrat se opune cu fermitate modificării legilor electorale - legi organice -, prin ordonanță de urgență, cu doar patru luni înaintea alegerilor, punct de vedere care i-a fost transmis premierului Dacian Cioloș.

În acest context, PSD va rămâne singur deoarece Klaus Iohannis, Augustin Zegrean, Traian Băsescu se adună împotriva partidului. Dacian Cioloș ar putea spune că dacă toate lumea vrea modificarea legilor electorale, acest lucru poate să se facă. PSD-ul rămâne în off-said și pare deja înfrânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel