Proiect ingenios: Casa eco din paie și acoperită cu trifoi, locuința unui tânăr programator

Un tânăr programator român, deși a strâns bani muncind în străinătate, locuiește încă dn toamna anului trecut într-o casă din paie și acoperită cu pământ în care a semănat trifoi.

Tânărul botoșenean Bogdan, ajutat de un arhitect francez, a început în urmă cu aproximativ doi ani în urmă, construcția unei case numai din paie, lut și lemn, undeva la 7 kilometri de Dorohoi, mai exact în comuna Sendriceni.  

Pe o pantă, la intrare în satul Ghilea, atenția oricărui trecător e atrasă de o casă mare a cărei formă face contrast cu locuințe normale din cărămidă, BCA sau chirpici (cele mai vechi), din apropiere, scrie blastingnews.com.  

Locuința atipică, în suprafață de 130 de metri pătrați, are ferestre mari dispuse asimetric, un acoperiș ciudat și cu o prispă încă în lucru.

Chiar dacă fundația din beton reprezintă singura parte neecologică a construcției, în rest s-au folosit doar materiale ecologice: lemn tratat și ignifugat pentru a rezista eventualelor atacuri ale cariilor de lemn și a focului, structură îmbrăcată în baloți de paie presați și stivuiți, peste care s-au aplicat trei straturi de tencuială din lut la interior și cinci straturi la exterior.

Și interiorul casei este tot ecologic în cea mai mare parte, iar piesa centrală este uriașa sobă lutuită din living.

În plus, acoperișul este făcut dintr-un pod de lemn susținut de grinzi groase, peste care s-au așezat baloți de paie presați. Deasupra acestora s-a întins o folie cauciucată cu rezistență mare și peste aceasta s-au pus două camioane cu pământ, propietarul semănând trifoi.

Cu o eficiență energetică neegalată de nici un alt material similar care are proprietatea transferului de aer între interior și exterior (cum se spune, pereti care "respiră"), această casă reprezintă soluția de top pentru sănătatea celor care locuiesc în ea, încălzirea ei necesitând resurse minime pe timp de iarnă, în timp ce vara oferă răcoarea mult dorită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel