Primele bare de combustibil nuclear, testate de către Iran

iran
iran

Iranul a anunţat în premieră că a testat primele bare de combustibil nuclear necesare reactoarelor nucleare

Aceste bare care conţin uraniu natural au fost "introduse în centrul reactorului de cercetare nucleară din Teheran pentru a verifica buna lor funcţionare", scrie Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA), pe site-ul său.

La 15 decembrie, ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi a afirmat că ţara sa va introduce pentru prima dată uraniu îmbogăţit la 20 la sută produs local în reactorul său de la Teheran.

Iranul a justificat lansarea producţiei de uraniu îmbogăţit la 20 la sută, în februarie 2010, prin necesitatea de a alimenta reactorul de cercetare nucleară de la Teheran, ale cărui rezerve de combustibil achiziţionate în 1993 de la Argentina ajung la epuizare.

Îmbogăţirea uraniului de către Iran este în centrul unui conflict cu comunitatea internaţională care suspectează Teheranul, în pofida dezminţirilor sale repetate, că încearcă să se doteze cu arma nucleară. Îmbogăţit la 20 la sută, uraniul poate fi folosit numai în scop civil, dar dacă procesul de îmbogăţire trece peste 90 la sută, poate fi utilizat pentru fabricarea armei atomice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel