Primarul Fritz, mesaj către suedezi, austrieci şi olandezi pentru a susţine intrarea României în Schengen

Primarul Fritz, mesaj către suedezi, austrieci şi olandezi pentru a susţine intrarea României în Schengen. Sursa foto: Facebook/Dominic Fritz
Primarul Fritz, mesaj către suedezi, austrieci şi olandezi pentru a susţine intrarea României în Schengen. Sursa foto: Facebook/Dominic Fritz

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a transmis un mesaj către cetăţenii din Suedia, Austria şi Olanda în care îi îndeamnă să le ceară guvernelor lor să susţină intrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen.

Dominic Fritz a subliniat că 'este timpul ca Europa să devină una' şi că 'românii nu sunt europeni de mâna a doua'.

'Acum doi ani, Timişoara a dărâmat o barieră şi m-a ales primar al ei, un cetăţean al UE fără cetăţenie română. Acum este rândul Europei să doboare bariera Schengen. Pe 8 decembrie, UE va vota dacă România va intra în spaţiul Schengen. Aproape toate ţările UE şi-au exprimat sprijinul, dar guvernele Suediei, Austriei şi Olandei încă blochează decizia. Este timpul ca Europa să devină una. Românii nu sunt europeni de mâna a doua. Vă rog să spuneţi guvernului dumneavoastră că susţineţi o singură Europă şi aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen', le transmite primarul Dominic Fritz cetăţenilor din cele trei ţări, într-un mesaj video în limba engleză.

Totodată, primarul Fritz aminteşte că Timişoara va fi anul viitor Capitala Europeană a Culturii le cere suedezilor, austriecilor şi olandezilor să distribuie mesajul său pentru ca în 2023 să poată veni să viziteze Timişoara fără a mai fi necesar să îşi prezinte actul de identitate la graniţă.

'Anul viitor, vom fi Capitala Europeană a Culturii. Aici, la Timişoara, este Europa! Aşteptăm să vă primim la noi în 2023 fără să mai fie nevoie să arătaţi buletinul la graniţă', spune Dominic Fritz, în condiţiile în care una din misiunile programului Capitala Europeană a Culturii este de a creşte sentimentul de apartenenţă al cetăţenilor europeni la un spaţiu cultural comun. Dominic Fritz are cetăţenie germană cu reşedinţă în Timişoara.  

Vezi și:

 

Suedia susţine aderarea României la Schengen. Ministrul Bogdan Aurescu i-a convins pe social-democraţii suedezi

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a convins pe social-democraţii suedezi să susţină aderarea României la spaţiul Schengen, după ce iniţial aceştia se opuneau. 

"Vă mulţumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi, pentru declaraţiile pozitive privind aderarea României la Spaţiul Schengen, ca urmare a discuţiilor noastre extrem de productive de pe 22 noiembrie. Aderarea României la Schengen va face Uniunea Europeană mai sigură", a scris Bogdan Aurescu pe Twitter. 

Un anunţ similar a făcut şi europarlamentarul Victor Negrescu, pe Facebook. 

"Social-democrații suedezi au anunțat, în urmă cu puțin timp, că susțin aderarea României la spațiul Schengen.

Iată că din nou Partidul Social Democrat își îndeplinește cu responsabilitate datoria față de români. Suntem iar singurii care ne-am făcut treaba la nivelul familiei noastre politice.

Purtătorul de cuvânt, Ardalan Shekarabi, a declarat clar ceea ce spuneam de câteva săptămâni, că niciodată nu s-au opus, ci doar au cerut guvernului de dreapta să își asume și să explice deciziile pe domeniul afacerilor europene întrucât parteneriatul lor cu extrema dreaptă nu este viabil.

Nu vom cere ca cei din opoziție să își ceară scuze pentru faptul că au pus în pericol aderarea României la spațiul Schengen, dar le vom cere să se implice pentru a înlătura piedicile puse de guvernele de centru-dreapta din Olanda și Austria.

Hai, România! Nu ne lăsăm. Voi continua săptămână aceasta discuțiile cu parlamentarii din țările membre reticente", a transmis Victor Negrescu.

Social-democraţii suedezi au schimbat discursul adoptat în urmă cu două săptămâni şi au decis să susţină aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Astfel, există majoritate acum în Parlamentul suedez pentru a susţine decizia luată deja de Guvernul suedez. 

"Se pare că autorităţile nu au nicio obiecţie asupra extinderii. Astfel, suntem pregătiţi să susţinem o poziţie suedeză care deschide calea extinderii Schengen către România şi Bulgaria", a transmis Shekarabi, citat de svt.se.  Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel