Primarul Florea Stănaia, trimis în judecată de DNA

Florea Stănaia, primarul comunei Obârşia de Câmp, judeţul Mehedinţi, a fost trimis în judecată de DNA, alături de trei membri ai familiei, într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Conform DNA, Florea Stănaia este acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, precum şi fals intelectual (19 acte materiale, dintre care 17 sub forma autoratului şi 2 sub forma participaţiei improprii).

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Elena Liliana Pandelică, Daniel Leonard Dinoiu şi Cristina Raluca Stănaia, persoane din familia primarului, cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii susţin că, în perioada 2011-2016, cu sprijinul primarului comunei Obârşia de Câmp, inculpaţii Elena Pandelică, Leonard Dinoiu şi Cristina Raluca Stănaia au depus cu rea-credinţă la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) mai multe documente falsificate, pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 112 - 'Instalarea tinerilor fermieri', în condiţiile în care aceştia nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate şi nu deţineau în realitate suprafeţele de pământ declarate. Astfel, cei trei au declarat în mod fictiv că sunt membri ai unor familii de fermieri şi că au lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în ferma familiei, cel puţin 12 luni înaintea instalării ca fermier pe cont propriu.

În acest fel, Elena Pandelică, Leonard Dinoiu şi Cristina Raluca Stănaia au obţinut în mod injust suma de 324.246 lei. În perioada 2011-2016, pe lângă obţinerea de fonduri europene prin Măsura 112, cei trei inculpaţi au obţinut de la APIA - Centrul Judeţean Mehedinţi fonduri europene în cadrul schemei unice de plată pe suprafaţă, sume de bani, utilizând, pentru susţinerea cererilor, adeverinţe emise de Primăria Obârşia de Câmp şi tabele ce cuprindeau persoanele de la care arendaseră terenurile şi suprafeţele aferente, arendatori care nu recunosc încheierea respectivelor contracte. Schema de plată unică pe suprafaţă reprezintă acordarea unei sume stabilite pe hectar plătibilă o dată pe an, decuplată total de producţie (necondiţionat de obţinerea de producţie). O parte din documentele false depuse la APIA (contracte de arendă, adeverinţe) au fost puse la dispoziţie de către primarul Florea Stănaia. În acest fel, s-a obţinut injust suma de 882.244 lei. Cuantumul total al prejudiciului se ridică la 1.206.490 lei, constând în prejudiciul aferent celor 3 contracte de finanţare din cadrul Măsurii 112 - 'Instalarea tinerilor fermieri' încheiate nelegal, în valoare totală de 324.246 lei. Suma reprezintă valoarea finanţării nerambursabile decontate beneficiarilor, respectiv Întreprinderea Individuală Stănaia I. Cristina - Raluca, Persoană Fizică Autorizată Pandelică V. EIena Liliana, Persoană Fizică Autorizată Dinoiu D. Leonard Daniel, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la achitarea integrală a prejudiciului; precum şi prejudiciul aferent în cadrul schemei unice de plată pe suprafaţă, în valoare de 882.244 lei. În vederea recuperării prejudiciilor, AFIR a comunicat că se constituie parte civilă cu suma totală de 324.246 lei, iar APIA - Centrul Judeţean Mehedinţi cu suma totală de 882.244 lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Mehedinţi.  

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel