Primarul Bolojan: Există domenii administrative prost gestionate în România

Preşedintele executiv al Asociaţiilor Municipiilor din România, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a atras atenţia marţi, într-o conferinţă de presă, că 'există domenii administrative importante care sunt prost gestionate în România' şi că primăriile trebuie să aibă posibilitatea de a stabili politici locale.

'Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Această proastă gestionare este legată de mai multe aspecte. Un aspect este că într-o anumită problemă există mai mulţi responsabili. Efectul este că nu există niciun responsabil. Este nevoie de schimbări legislative prin care să devină clar cine şi pentru ce răspunde. Să existe un responsabil clar pentru fiecare problemă, un singur responsabil. Pe probleme de incendii responsabil este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care are dreptul şi obligaţia de a autoriza şi de a controla. Dar asta trebuie să fie fără echivoc şi să îşi asume cineva acest lucru', a spus Bolojan.

El a precizat că în domeniul autorizărilor barurilor şi restaurantelor există o responsabilitate difuză, bazată pe declaraţii pe proprie răspundere. 'Declaraţiile pe proprie răspundere care nu sunt urmate de sancţiuni foarte dure, dacă nu le-ai respectat, sunt un fiasco', a spus Bolojan.

În plus, a menţionat el, este important să existe o legislaţie permisivă pentru ca fiecare primărie din ţară să îşi poată stabili politicile locale. Potrivit acestuia, în legislaţie trebuie să fie separate partea de autorizare de partea de control, dacă nu la instituţii diferite precum Agenţia de Mediu-Garda de Mediu, atunci în compartimente diferite.

'În momentul de faţă o primărie nu are niciun act normativ care să-i permită să pună condiţii pe care le consideră primăria respectivă pentru obţinerea unei autorizaţii de funcţionare. Aceasta este realitatea. Când o primărie ar încerca, pe actualul cadru legal, să introducă nişte reglementări speciale ar pierde în instanţă', a spus preşedintele executiv al AMR. El a adăugat că primăria ar trebuie să reglementeze autorizarea unui local în funcţie de orar, vânzarea de alcool şi situarea, ca exemplu, la parterul unui bloc în care locuiesc pensionari, situaţie în care trebuie avut acordul vecinilor direct afectaţi. Bolojan a amintit şi problema ridicării vehiculelor parcate ilegal sau care blochează traficul, la care administraţia a trebuit să renunţe.

'Înalta Curte a anulat dreptul consiliilor locale de a stabili regulamente pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal, nu avem un sistem reglementat prin care pot fi ridicate maşinile care generează blocaje în trafic. Guvernul trebuie să dea o hotărâre prin care să stabilească normele la lege', a subliniat Bolojan. Potrivit acestuia, primăriile ar trebui să hotărască şi în ce priveşte numărul sau amplasarea localurilor cu jocuri de noroc.

'AMR a mai făcut adrese către ministere: 'lăsaţi-ne să acordăm licenţe celor care au jocuri de noroc în localităţile noastre'- Pentru că la fiecare colţ de stradă sunt jocuri de noroc, jocurile pierzaniei. Să nu fie 500 de puncte de lucru, dar comunitatea locală să poată îşi stabilească acest număr.Am cerut posibilitatea de a stabili politici locale şi taxarea alcoolului pe timp de noapte, după modelul practicat în toate ţările anglo-saxone', a mai afirmat primarul Bolojan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel