O întrebare importantă care se pune după tragedia din Alpi este dacă prietena co-pilotului și medicul care i-a pus diagnosticul de depresie nu ar fi trebuit să anunțe compania/autoritățile.Până unde se poate vorbi despre intimitate, despre viață privată, în astfel de cazuri , sau despre confidențialitatea relației medic-pacient, dacă ne referim la rețeta pe care Lubitz a rupt-o, înainte să plece în cursă.
S-ar putea spune că prietena co-pilotului nu avea contract cu Germanwings. Despărțirea o privea personal. De ce să anunțe Poliția sau firma? Invers, da. Companiile aviatice ar putea să chestioneze periodic personalul și rudele, cu acordul piloților, dat la angajare. Costurile unei astfel de ”scanări” sunt mari și, probabil, puține firme și le permit. Legal, fetei nu poate nimeni să-i ceară nimic. Moral, însă... Un telefon ar fi salvat peste 150 de vieți.
Medicul care a pus diagnosticul de depresie este obligat, de jurământul profesional, să păstreze confidențialitatea relației cu pacientul. În cazul în care copilotul i-a mărturisit ce profesie are, sau dacă vizita a fost decontată de Asigurări , ce responsabilitate poartă psihiatrul față de pasageri?
Cea mai comodă ipoteză ar fi că medicul nu a știut ce meserie are Lubitz. Însă, un diagnostic de depresie nu se pune la fel de ușor ca unul de ulcer. Presupune discuții amănunțite, evaluări, întinse pe parcursul mai multor vizite. Un psihiatru bun ar fi trebuit să-l întrebe ce slujbă are și să se prindă dacă pacientul mințea.
Nu de puține ori s-a discutat despre cazuri asemănătoare: pacientul îi spune medicului că își urăște vecinul și vrea să-l ucidă. Psihiatrul respectă confidențialitatea, sau anunță Poliția?
Totul ține de evaluarea pe care o face profesionistul. Dacă apreciază că riscul există, poate solicita internarea nevoluntară. Cu forța. Este,de fapt, spre binele pacientului. Dacă medicul ar fi hotărât internarea, inclusiv copilotul Germanwings era, astăzi, în viață.
Decizia o ia judecătorul. Medicul propune, se face o comisie, iar controlul îl are instanța, tocmai pentru a se evita abuzurile/greșelile. Dacă medicul se limitează la a-i da o rețetă, pe care pacientul o poate rupe la ieșire, de fapt, boala hotărăște totul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu