Preşedintele filipinez suferă de miastenie autoimună. Cum se manifestă și cât de gravă este

Alexandru Ichim / 06 oct 2019 / 18:29 Salveaza PDF Comentarii
Analize
Analize

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a dezvăluit că suferă de miastenie autoimună.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a dezvăluit că suferă de miastenie autoimună, o boală neuromusculară care poate declanşa complicaţii grave şi care se manifestă deja la el prin tulburări oculare, conform unor declaraţii difuzate duminică de preşedinţie, citate de AFP.

Sănătatea lui Duterte, în vârstă de 74 de ani, face deja obiectul multor speculaţii de la instalarea sa în funcţie în 2016. El a dezvăluit că suferă de miastenie gravă sâmbătă seară, în timpul unei apariţii în faţa comunităţii filipineze în cadrul vizitei sale în Rusia.

"Unul dintre ochii mei este mai mic", a spus preşedintele filipinez, explicând că îi este slăbit muşchiul ochiului.

"Este vorba de o miastenie gravă. O disfuncţie care afectează nervii. Am moştenit-o de la bunicul meu", a afirmat el, conform transcrierii declaraţiilor sale, transmisă de preşedinţie.

Cum se manifestă Miastenia

 

Miastenia, o boală autoimună care se traduce prin afecţiuni neuromusculare, se manifestă prin tulburări precum căderea unei pleoape pe ochi, viziune dublă, slăbiciune musculară sau oboseală a degetelor.

Conform Institutului Naţional de Sănătate (NIH) din SUA, până la 20% dintre bolnavi suferă o "criză" care necesită o asistenţă respiratorie.

Duterte nu a precizat dacă are probleme grave din cauza bolii sale. Cabinetul său nu a furnizat detalii, spunând doar că el este într-o formă bună.

Preşedintele filipinez a evocat anterior în mai multe rânduri problemele sale de sănătate, explicând că acestea sunt cauza absenţelor sale de la întâlniri şi de la summituri în străinătate. În octombrie 2018, a declarat că aşteaptă rezultatele unei depistări a cancerului, dar câteva zile mai târziu a spus că analizele au fost negative.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26