Preşedintele Cipru, nemulţumit de embargoul SUA asupra armelor

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a deplâns miercuri ca 'nefericit' un amendament în cadrul unui proiect de lege adoptat de comisia pentru relaţii internaţionale a Senatului Statelor Unite, care condiţionează ridicarea unui embargou asupra armelor impus insulei din estul Mediteranei de interzicerea ancorării navelor militare ruseşti în porturile cipriote, relatează joi agenţia Xinhua.

Anastasiades s-a declarat întristat de amendamentele care 'afectează în mare măsură independenţa şi suveranitatea Republicii Cipru'. 'Până în prezent, facilităţi pentru orice ţară au fost întotdeauna acordate din motive umanitare şi nu cred că pot fi stabilite asemenea condiţii, în special de către o ţară, şi vorbesc despre America, cu care căutăm să ne consolidăm în continuare relaţiile. Am impresia că amendamentul a fost nefericit', a spus el. Condiţia ce impune preşedintelui american să certifice că 'guvernul Republicii Cipru a făcut şi continuă să facă paşii necesari pentru a refuza accesul navelor militare ruseşti în porturi pentru realimentare şi service' a fost introdusă ca amendament de ultim moment când comisia de relaţii externe a Senatului SUA a aprobat marţi la Washington legislaţia bipartizană. Acum aceasta urmează să fie discutată în Senat.

Embargoul asupra armelor a fost impus Ciprului după o acţiune militară turcă împotriva Nicosiei în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat încurajată de junta militară atunci la putere în Grecia. Proiectul de lege american conţine şi un alt amendament de ultimul moment care cere preşedintelui SUA să certifice o dată pe an că Ciprul implementează reforme pentru prevenirea spălării banilor. Înainte ca amendamentele să fie inserate în proiectul de lege privind embargoul asupra armelor, guvernul cipriot a salutat evoluţia ca pe un pas important în întărirea relaţiilor cu Statele Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel