EXCLUSIV  Premieră în BOR. Gestul preoţilor caterisiţi: Dovezile trebuie să susţină îndreptarea

Foștii preoți Costică Antoche și Ciprian Nicu Guriță şi-au cerut public iertare pentru faptele care au dus la caterisirea lor în urmă cu mai mulți ani.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului susțin că este vorba despre o premieră. După 1989 ar mai fi existat cereri de ridicare a caterisirii în România, însă fără ca foștii preoți să își ceară public iertare.

Cei doi preoţi la care am făcut referire mai sus au fost sancţionaţi şi excluşi din cler pentru diferite încălcări ale conduitei bisericeşti.

Gestul lor, de a-şi cere iertare, a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă pe care Arhiepiscopia Tomisului a găzduit-o. Subiectul acesteia era anunţat drept „căinţa publică" a foştilor preoţi Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă, care au slujit în Arhiepiscopia Tomisului şi au fost caterisiţi pentru diverse încălcări ale regulamentelor bisericeşti.

Contactat telefonic de redactorii DC News, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a spus că gestul lor face parte dintr-un proces mai amplu.

„În cazul de faţă, respectivii au recunoscut că au greşit şi au făcut acest gest public. Mai departe, ei trebuie să alcătuiască un dosar cu care să meargă la Sfântul Sinod şi Sfântul Sinod va decide, în una dintre şedinţele de lucru, dacă se suspendă caterisirea. Ei au fost sancţionaţi cu caterisire. Gestul lor este parte a unui dosar mai amplu. Regulamentul bisericesc spune că se poate acorda iertare de sancţiunea caterisirii în momentul în care Sfântul Sinod constată că există căinţă şi îndreptare. Sunt două chestiuni distincte. Dovezile trebuie să susţină îndreptarea", a spus Eugen Tănăsescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel