Urmărește emisiunea live


Premier, tot Orban. Toni Neacșu: Ajunge pe masa CCR, conflict juridic de natură constituțională

Ludovic Orban  foto Agerpres
Ludovic Orban foto Agerpres

Președintele Klaus Iohannis nu-l poate desemna ca premier tot pe Ludovic Orban deoarece această chestiune ridică „grave probleme de constituționalitate”, susține Toni Neacșu.

„Desemnarea drept premier a aceluiași premier căruia prin moțiune de cenzură Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridică grave probleme de constituționalitate, iar o astfel de decizie a Președintelui cu siguranță va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natură constituțională.

Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de către o majoritate parlamentară ci, constititional vorbind, de către Parlament.

Președintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, căci așa ar desemna-o pe liftiera de la Ministerul Muncii ci, dacă respectă principiul loialității constituționale, acea propunere care întrunește o virtuală majoritate în Parlament.

În caz contrar, Președintele ar putea că prin desemnări în bătaie de joc - de exemplu antrenorul lui de tenis, grădinarul de la Cotroceni și în sfârșit băiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni - să aibă practic în mâini, oricând dorește, dizolvarea Parlamentului. Vă asigur că nu asta permite Constituția”, a scris avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, pe pagina sa de Facebook.

Guvernul Orban a fost demis, miercuri, după ce Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel