Polonia interzice tranzitul avioanelor din Belarus prin spaţiul său aerian

Foto Pexels
Foto Pexels

Guvernul Poloniei a decis, miercuri seară, să interzică tranzitul avioanelor de pasageri din Belarus prin spaţiul aerian polonez, ca reacţie la incidentul aerian în urma căruia un jurnalist disident a fost arestat în Belarus.

„Consiliul de Miniştri s-a pronunţat în favoarea interdicţiei intrării în spaţiul aerian polonez a avioanelor companiilor din Belarus", a declarat, prin Twitter, Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au condamnat dur, în cursul reuniunii Consiliului European, atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi au exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni.

Consiliul European a îndemnat companiile aeriene din Uniunea Europeană să evite survolarea Belarusului. Consiliul Uniunii Europene a fost îndemnat să interzică tranzitul avioanelor din Belarus prin spaţiul aerian european şi să interzică escalele acestora în aeroporturi din ţări UE.

Şi Administraţia Joseph Biden a criticat vehement regimul Aleksandr Lukaşenko. Statele Unite se consultă cu NATO şi Uniunea Europeană pentru a stabili acţiuni contra Belarusului.

Pe fondul criticilor internaţionale, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a justificat, miercuri, arestarea jurnalistului disident şi a acuzat Occidentul de lansarea unui război hibrid împotriva Administraţiei de la Minsk, conform agenţiei Reuters.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Raman Pratasevich, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv, notează Mediafax. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel