PNL, sesizare protecția datelor. Decizia CCR

CCR
CCR

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, ca neîntemeiată, sesizarea Partidului Naţional Liberal cu privire la proiectul de lege referitor la protecţia datelor cu caracter personal în procesul penal.

Potrivit unui comunicat al CCR, Plenul Curţii a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterea infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date, în ansamblul său, precum şi, în special, dispoziţiile articolului 12 alineatele (1)-(5), articolul 13, articolul 14, articolul 15 alineatele(1)-(5) şi articolul 16 din aceasta, obiecţie formulată de un număr de 63 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Decizia CCR

"În ziua de 20 noiembrie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție și al art.11 alin.(1) lit.A.a) și art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterea infracțiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și privind libera circulație a acestor date, în ansamblul său, precum și, în special, dispozițiile art.12 alin.(1)-(5), art.13, art.14, art.15 alin.(1)-(5) și art.16 din aceasta, obiecție formulată de un număr de 63 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterea infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date, în ansamblul său, precum și, în special, dispozițiile art.12 alin.(1)-(5), art.13, art.14, art.15 alin.(1)-(5) și art.16 din aceasta, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.

II. În aceeași zi, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României, al art.11 alin.(1) lit.d) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.164 și ale art.167 alin.(1) lit.c) și alin.(4) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice.

Curtea, având în vedere cadrul procesual al invocării excepției de neconstituționalitate, precum și motivarea acesteia, a reținut ca obiect al excepției dispozițiile art.167 alin.(4) din Legea nr.98/2016, dispoziții legale care, deși nu mai sunt în vigoare, continuă să producă efecte juridice în cauza în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate și care au următorul conținut: „(4) Dispoziţiile alin. (1) lit. c) sunt aplicabile şi în situaţia în care operatorul economic sau una dintre persoanele prevăzute la art. 164 alin. (2) este supusă unei proceduri judiciare de investigaţie în legătură cu săvârşirea uneia/unora dintre faptele prevăzute la art. 164 alin.(1)”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.167 alin.(4) din Legea nr.98/2016 sunt neconstituționale.

În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că posibilitatea de a exclude de la procedura de atribuire a contractului orice operator economic și în situația în care există în curs de derulare o procedură judiciară de investigație a săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute de lege restricționează participarea operatorilor economici care nu au fost condamnați printr-o hotărâre a instanței de judecată. În acest fel, prin norma legală criticată este încălcată prezumția de nevinovăție a operatorului economic, discriminându-l, totodată față de alți participanți la procedură.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curtea de Apel Craiova – Secţia contencios administrativ şi fiscal.", precizează judecătorii constituţionali.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, anunţa pe 16 octombrie că PNL va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu proiectul de lege referitor la protecţia datelor cu caracter personal în procesul penal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel