Peste 250.000 de refugiaţi rohingya au primit o carte de identitate de la ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis vineri că a distribuit cărţi de identitate la peste 250.000 de etnici rohingya din Bangladesh după ce au fugit de violenţele din Myanmar, ţară care nu le recunoaşte naţionalitatea birmană, relatează AFP. 

'Peste un sfert de milion de refugiaţi rohingya din Myanmar au fost înregistraţi şi au primit cărţi de identitate de la autorităţile din Bangladesh şi de la Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi', a spus un purtător de cuvânt al UNHCR, Andrej Mahec, într-o conferinţă de presă.

Acest document urmează să le permită să se întoarcă în Myanmar atunci când vor fi îndeplinite condiţiile. Pentru mulţi dintre ei, este prima dată când deţin un document de identitate individual. Aproximativ 740.000 de etnici rohingya, o minoritate musulmană apatridă, au fugit de o represiune militară brutală în Myanmar în august 2017 şi s-au alăturat în taberele de refugiaţi instalate în Bangladesh celor circa 300.000 de rohingya care au fugit anterior de violenţele asupra comunităţii lor.

Mulţi refugiaţi au spus că au avut loc violuri în masă şi masacre în satele rohingya, iar într-un raport publicat în septembrie anul trecut misiunea de anchetă a precizat că are suficiente probe pentru a vorbi de 'genocid'. UNHCR estimează în prezent la circa 900.000 numărul total de refugiaţi rohingya în tabere, însă ONU oferă deseori un număr inferior celui al autorităţilor din Bangladesh şi al altor organizaţii de salvare.

În virtutea unui acord încheiat cu Bangladesh, Myanmar a acceptat o întoarcere a refugiaţilor, însă aceştia au refuzat până acum să plece, temându-se pentru securitatea lor şi trasmiţându-şi îngrijorările legate de cetăţenia lor. Înregistrarea refugiaţilor, proces lansat în iunie 2018, continuă cu un ritm de circa 4.000 pe zi. UNHCR sper să încheie această operaţiune până în noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel