Pesta porcină, nou caz. Autorităţile în alertă

pesta porcina
pesta porcina

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, vineri, la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanţă de 6 kilometri de comuna Suceveni din judeţul Galaţi, informează ANSVSA. 

"Conform procedurilor, DSVSA Galaţi a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, au fost impuse restricţii de mişcare şi s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate (20 de capete)", precizează autoritatea de profil. 

Centrul Local de Combatere a Bolilor Galaţi s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii. Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare. 

Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat recent, pentru Agerpres, că România se află în stare de alertă atât pe plan intern, cât şi la frontierele cu Moldova şi Ucraina, pentru a gestiona evoluţia epidemiologică a pestei porcine africane, dar şi pentru a preveni apariţia de noi focare, în condiţiile în care la ora actuală sunt în evoluţie 440 de focare în şapte judeţe. 

Virusul nu se transmite la om

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. 

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel