Pericolul pentru băncile americane se întețește. Dobânzile cresc la cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani, în SUA

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Banca federală a SUA a ridicat ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani, în timp ce se luptă pentru stabilizarea prețurilor.

 

Rezerva Federală și-a majorat rata cheie a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale - a 10-a creștere în 14 luni, potrivit BBC.

Potrivit Fed, creșterea de miercuri ar putea fi ultima de acest fel, cel puțin deocamdată.

Mișcările au împins rata de referință la între 5% și 5,25% - în creștere de la aproape zero în martie 2022.

Ratele mai mari au crescut considerabil costurile îndatorării în cea mai mare economie a lumii, stimulând o încetinire a sectoarelor precum cel imobiliar. Aceste creșteri au jucat și un rol în recentele eșecuri a trei bănci din SUA.

„Nu mai spunem că anticipăm” creșteri suplimentare ale ratei dobânzii, a declarat președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, la o conferință de presă după anunț, numind acest aspect ca fiind o „schimbare semnificativă”.

Cu toate acestea, el a refuzat să excludă măsuri suplimentare, spunând: „Vom fi conduși în funcție de datele primite”.

Banca a început să majoreze agresiv ratele dobânzilor anul trecut, când prețurile din SUA creșteau în cel mai rapid ritm din ultimele decenii.

Băncile centrale din întreaga lume, inclusiv din Marea Britanie și din Europa, au luat măsuri similare.

Ratele mai mari ale dobânzii fac mai scumpă cumpărarea unei locuințe, împrumutul pentru a extinde o afacere sau asumarea altor datorii. Prin creșterea acestor costuri, oficialii se așteaptă ca cererea să scadă și prețurile să se răcească.

De când Fed și-a început campania, creșterile de preț în SUA au dat semne de moderare.

În martie, inflația, rata la care prețurile cresc, s-a situat la 5% - cel mai scăzut nivel din aproape doi ani - deși încă incomod de mare pentru Fed, care țintește o rată de 2%.

Gregory Daco, economist-șef la EY-Parthenon, crede că Fed ar fi „prudent” să întrerupă acum politica de creștere a dobânzilor, menționând că riscurile pentru economie pe măsură ce activitatea încetinește sunt în creștere.

„Frica de recesiune este foarte prezentă în economie astăzi”, a spus el. „Nu cred că bătălia inflației s-a încheiat, dar suntem într-o situație în care vedem o dezinflație treptată și ne aflăm, de asemenea, într-un mediu în care ratele dobânzilor sunt ridicate, prin urmare, acest lucru ar trebui să constrângă activitatea de afaceri, ceea ce ar trebui să conducă la o nouă dezinflație în următoarele luni.”

La Ball Chain Manufacturing, o firmă de familie din New York, clienții au devenit mai precauți în ultimele luni din cauza preocupărilor economice, spune președintele Bill Taubner. Compania sa a redus, de asemenea, reaprovizionarea, ca răspuns la prețurile aflate într-o continuă creștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel