Cum se vor ”tăia” pensiile, în acord cu PNRR. Bogdan Chirieac, previziune sumbră după ”tentativa palidă de a păcăli Comisia Europeană”

Pnsiile speciale nu se vor mai cumula. Bogdan Chirieac: O palidă tentativă a Guvernului de păcăli Comisia Europeană / Foto: Pixabay, de Alexas Fotos
Pnsiile speciale nu se vor mai cumula. Bogdan Chirieac: O palidă tentativă a Guvernului de păcăli Comisia Europeană / Foto: Pixabay, de Alexas Fotos

Liderii coaliției de guvernare ar fi decis cum va arăta așa-numita reformă a pensiilor speciale.

Pensiile speciale nu se vor mai cumula, ci se vor indexa anual cu rata inflației pentru ca nicio pensie să nu depășească salariul din activitate, conform unor surse citate de Realitatea Plus. Liderii coaliției ar fi decis și ca partea de necontributivitate să fie impozitată cu 15%, dar și să elimine unele sporuri din Apărare și Ordine publică. În ședința de la Vila Lac s-ar fi discutat și despre faptul ca magistrații să nu mai iasă la pensie după un mandat în CSM. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre toate aceste modificări.

Pensii de serviciu mai mici. Proiectul, pe masa comisiilor din Senat, astăzi: Varianta finală din coaliție, în șase puncte

"Sunt persoane care au mai multe pensii speciale în acest moment. Deocamdată, avem de a face cu o palidă tentativă a Guvernului de păcăli Comisia Europeană, asta în condiția în care onorabila Comisie Europeană le-a atras atenția că nu se va lăsa păcălită. Deci nu au curaj să ia taurul de coarne în cazul pensiilor speciale, despre asta este vorba, și atunci vin cu tot felul de lucruri, adică e o mare cucerire că nu mai e pensia mai mare decât salariul, ca și cum există undeva în lume pensia mai mare decât salariu. 

Nu se vorbește nimic despre perioada de cotizare. De ce unii cotizează sau stau în câmpul muncii 25 de ani și li se ia în calcul și anii petrecuți pe băncile facultății și alții trebuie să muncească 40 de ani ca să ia o pensie mizerabilă.

Bogdan Chirieac: România preferă să dea banii din PNRR înapoi decât să se atingă de pensiile speciale

Deci, cu toate lucrurile astea, evită să treacă la pensia pe contributivitate, să găsească soluții pentru categoriile care au avut privilegii până acum, eventual printr-o compensare a lor, în timp... și să nu o mai numească pensie, că pensia este acel venit pe care îl obții după o perioadă de muncă prin contributivitate, asta este definiția pensiei, nu ce primești pe lege specială, 85% din venitul brut din ultima lună și poți să obții asta în 2-3 servicii importante pe care le-ai întreținut la stat și imediat iei pensia.

Pensia se ia odată ce iese românul la pensie la 65 de ani, abia atunci primești pensia, nu la 47 de ani, cum este acum. Deci ei evită pur și simplu să facă lucrurile astea. Eu cred că vor renunța la PNRR, adică la 15 miliarde de euro. Pun în pericol PNRR-ul, tranșa a 3-a clar. Dacă eșuezi la unul din jaloanele astea principale, trebuie să dai toți banii înapoi, deci România preferă să dea banii înapoi decât să se atingă de pensiile speciale" consideră Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel