Patriarhul ecumenic al Constantinopolului denunță agresiunea rusă din Ucraina

Kiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse și Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului
Kiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse și Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, s-a întâlnit marţi la Varşovia cu mai mulţi refugiaţi ucraineni pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de cauza lor şi a denunţat totodată agresiunea rusă din Ucraina, informează AFP.

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, s-a întâlnit marţi la Varşovia cu mai mulţi refugiaţi ucraineni pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de cauza lor şi a denunţat totodată agresiunea rusă din Ucraina, informează AFP.

Într-un discurs susţinut la Universitatea Catolică Stefan Wyszynski, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe a spus că sunt "inimaginabile" distrugerile cauzate de "această invazie îngrozitoare, în naţiunea ucraineană şi în lumea întreagă".

Sosit în Polonia la invitaţia preşedintelui polonez Andrzej Duda, cu care s-a întâlnit luni, patriarhul Bartolomeu I a denunţat în aceeaşi zi războiul din Ucraina, despre care a spus că este "nedrept" şi "neîntemeiat".

"Deşi orice război merită să fie condamnat, un război între ortodocşi este absolut inacceptabil", a declarat liderul religios, în vârstă de 82 de ani, într-o biserică ortodoxă din Varşovia unde s-a rugat pentru pace, înainte de a deplânge "criza de unitate" prin care trec în prezent creştinii ortodocşi.

Bisericile ortodoxe naţionale sunt autocefale, însă patriarhul ecumenic al Constantinopolului este recunoscut drept liderul lor spiritual la scară mondială.

Ucrainenii, divizați între cei care recunosc întâietatea Patriarhiei Moscovei şi credincioşi afiliaţi la noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, care este independentă de tutela rusă



În Ucraina, populaţia, în marea sa majoritate ortodoxă, este divizată între credincioşi care recunosc întâietatea Patriarhiei Moscovei şi credincioşi afiliaţi la noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, care este independentă de tutela rusă.

Patriarhul Bartolomeu I a recunoscut în mod oficial, în ianuarie 2019, independenţa celei din urmă, fapt care a provocat o reacţie violentă din partea ierarhiei ortodoxe moscovite. Patriarhia Moscovei a văzut în acea recunoaştere "o schismă" şi a rupt toate legăturile cu Patriarhia Constantinopolului. În prezent, patriarhul Moscovei, Kiril, susţine invazia rusă din Ucraina.

Majoritatea bisericilor ortodoxe naţionale au recunoscut, treptat, Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei, însă Biserica poloneză s-a abţinut până în prezent să adopte o poziţie oficială pe această temă.

Citește și Nota discordantă pe care o face Rusia și în materie bisericească, nu doar politică. Subiect trecut cu vederea în presă, explicat de Ciachir

Marţi, patriarhul Bartolomeu I a fost primit în vizită de preşedintele episcopatului catolic polonez, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki.

Acesta din urmă a îndemnat la "solidaritate spirituală şi ecumenică cu naţiunea martir ucraineană" şi a denunţat "setea nestăpânită de dominaţie şi dispreţul faţă de viaţa şi demnitatea umană care au readus la viaţă demonii distrugători ai trecutului". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel