Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Patriarhul Ecumenic, scrisoare de mulțumire pentru PF Daniel pentru solidaritatea privind Sfânta Sofia

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mulțumit Patriarhului României, Preafericitul Daniel „din adâncul sufletului” pentru susținerea în cazul Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol, după ce autoritățile turce au decis transformarea ei în moschee după 86 de ani.

„Din adâncul sufletului vă mulțumim pentru scrisoarea Preafericirii Voastre, prin care vă exprimați întristarea profundă atât personală cât și a Preasfintei Biserici din România cu privire la decizia recentă luată de autoritățile statale turce de transformare a muzeului Sfintei Sofia în moschee musulmană”, a scris Patriarhul Bartolomeu, în scrisoarea adresară Patriarhului României, Daniel, citată de Agenția de Știri a Patriarhiei, Basilica.

„Construirea de biserici creștine este o limbă teologică incomparabilă, care prin insuflarea arhitecturală exprimă dreapta credință a Bisericii în Dumnezeul Treimic, în întruparea atotmântuitoare a Cuvântului lui Dumnezeu, în împlinirea eshatologică și în deplinătatea Dumnezeieștii Iconomii în Împărăția lui Dumnezeu. Acest adevăr îl reprezintă și îl propovăduiește într-un mod unic Sfânta Biserică a Înțelepciunii lui Dumnezeu”, mai scrie în scrioare.

Patriarhul Ecumenic a atras atenția că „nicio intervenție la această clădire nu poate acoperi, schimba sau face să dispară mesajul binevestitor și misiunea Bisericii acesteia, despre care s-a spus cu înțelepciune că reprezintă întipărirea arhitecturală a dogmei de la Calcedon”.

Ca răspuns la scrisoarea Patriarhului Daniel, Patriarhul Constantinopolului a afirmat că doar utilizarea catedralei Sfintei Sofia ca biserică creștină „răspunde esenței și mărturiei izbăvitoare a ei”.

Cu privire la primele rugăciuni musulmane care au răsunat în interiorul catedralei Sfânta Sofia după 86 de ani, Patriarhul Ecumenic a spus că musulmanii s-au rugat „într-o biserică creștină, într-o atmosferă creștină în general și nu doar datorită icoanelor care au fost acoperite”.

Ultimele mozaicuri păstrate pe pereții Sfintei Sofia au fost acoperite cu draperii sau lasere în timpul primelor rugăciuni musulmane de vineri, 24 iulie.

„Singura utilizare care respectă și indică adevărul și sfânta misiune a Sfintei Sofia este funcționarea ca locaș de cult creștin. (...) Biserica Înțelepciunii lui Dumnezeu ca amprentă arhitecturală a izbăvirii neamului omenesc și a întregii creații în Hristos aparține întregii omeniri”, a mai spus el.

Patriarhul Bartolomeu a afirmat că includerea catedralei Sfânta Sofia pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO (1985) confirmă caracterul ei de simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universal.

Construită de Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare în anul 537, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee în 1453 de sultanul Mahomed al II-lea Cuceritorul, după ce otomanii au ocupat Constantinopolul şi şi-a păstrat acest statut până la decretul din 1934 al lui Mustafa Kemal Atatrk, părintele statului turc modern.

În 10 iulie anul acesta, Consiliul de Stat din Turcia, cea mai înaltă instanţă administrativă, a anulat decretul respectiv, iar după câteva ore, preşedintele Turciei a semnat un alt decret, prin care a retransformat edificiul în lăcaş de cult musulman.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy