Patriarhia se delimitează de discursul monahului Teofan de la aniversarea Mișcării Legionare

Patriarhia Română se delimitează de discursul călugărului Teodot de la Mănăstirea Petru Vodă care afirmă că Mișcarea Legionară a fost lucrarea Duhului Sfânt.

"În legătură cu materialele de presă din ultimele zile referitoare la opiniile antisemite ale unui monah de la Mănăstirea Petru Vodă, judeţul Neamţ, precizăm:

Patriarhia Română dezaprobă categoric atitudinile şi acţiunile cu caracter antisemit şi respinge orice ideologie xenofobă cu iz religios, deoarece acestea sunt contrare iubirii lui Dumnezeu pentru toţi oamenii. Aceste manifestări care îndeamnă la ură religioasă sau etnică nu reprezintă opinia oficială a Bisericii Ortodoxe Române, ele fiind cazuri izolate de indisciplină sau de manifestare a libertăţii individuale fără responsabilitate comunitară. Monahii adevăraţi pot fi buni patrioţi şi fără vreo asociere cu ideologii politice antisemite şi xenofobe.

Citește și: Evreii, scandal cu BOR după discursul unui călugăr

Ca atare, Patriarhia Română solicită Arhiepiscopiei Iaşilor să continue să explice monahilor de la Mănăstirea Petru Vodă că astfel de opinii şi atitudini dăunează Bisericii Ortodoxe Române pe plan naţional şi chiar internaţional, încât pot afecta inclusiv pelerinajele credincioşilor ortodocşi români la Locurile Sfinte, organizate ca expresie a evlaviei, dar şi a respectului şi cunoaşterii reciproce dintre popoare şi religii diferite.

În concluzie, fidelă Evangheliei iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii, Biserica Ortodoxă Română promovează permanent pacea, dialogul şi buna înţelegere între oameni de credinţe, etnii şi culturi diferite", se arată în comunicatul Patriarhiei publicat de Agenția Basilica.

Ce a declarat călugărul Teodot la Ciolpani

Călugărul Teodot de la Mănăstirea Petru Vodă din Neamț s-a aflat pe 21 iunie la cimitirul din Țigănești (Ciolpani, din județul Ilfov), care adăpostește mormintele a doi dintre întemeietorii Legiunii - Radu Mironovici și Corneliu Georgescu - loc tradițional de pelerinaj pentru adepții Mișcării Legionare.

În discursul său, Teodot afirma, printre altele, că "Trebuie să avem cu toții convingerea că Mișcarea Legionară a fost o lucrare a Duhului Sfaânt", iar mișcarea "a fost o organizație de ridicare a Bisericii, de ridicare a neamului de fapt".

Citește și: Profeția lui Iustin Pârvu: După 12 luni de libertate vine urgia

Este cunoscut faptul că slujitori ai Mănăstirii Petru Vodă sunt legați de Mișcarea Legionară. În 2011. un clip postat tot pe Youtube, arată cum mai multe măicuțe de la Mănăstirea Petru Vodă îi cântau părintelui Justin Pârvu "Sfânta tinerețe legionară". 

Cunoscut ca unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei, părintele Justin Pârvu a încetat din viață la 16 iunie 2013, acesta fiind înmormântat în incinta mănăstirii Petru Vodă. 

Mănăstirea Petru Vodă, ctitorită de parintele Justin Pârvu, este vocea cea mai reprezentativă pentru ortodocșii tradiționaliști români, care se declară antiecumeniști și se află în prima linie a mișcării împotriva pașapoartelor biometrice, considerând că este vorba de acceptarea numărului Fiarei, 666, "o lepădare de Hristos" și un prim pas către controlul total al persoanelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel