Urmărește emisiunea live


Parlamentul german condamnă o mişcare antiisraeliană, considerată antisemită

Parlamentul german a adoptat vineri, cu o largă majoritate, o moţiune prin care condamnă mişcarea antiisraeliană BDS, considerată antisemită, apreciind că apelurile acesteia la boicot 'amintesc de cea mai teribilă perioadă a istoriei germane', informează France Presse.

Votul intervine în ajunul finalei Eurovision la Tel Aviv, în contextul în care BDS (Boycott Désinvestissement Sanctions), de origine palestiniană, a lansat apeluri la boicotarea concursului. Moţiunea avea toate şansele să treacă, fiind supusă la vot de marile partide din camera inferioară (Bundestag) - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel şi a aliatului său bavarez CSU, precum şi de Partidul Social-Democrat (SPD) - care guvernează împreună de peste un an.

Verzii şi liberalii din FDP s-au alăturat de asemenea. Potrivit acestora, 'modul de argumentare şi metodele mişcării BDS sunt antisemite'. 'Apelurile la boicotarea artiştilor israelieni, precum şi autocolantele pe produsele israeliene, care ar trebui să descurajeze cumpărarea lor, amintesc de asemenea de cea mai teribilă perioadă din istoria germană', se menţionează în textul moţiunii.

'Autocolantele 'Nu cumpăraţi' ale mişcării BDS pe produsele israeliene evocă inevitabil prin asociere sloganul nazist 'Nu cumpăraţi de la evrei!, potrivit moţiunii. Textul, neconstrângător, cere guvernului să nu finanţeze sau să susţină grupurile care pun la îndoială dreptul Israelului de a exista sau de a se apăra. Partidul de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) a prezentat de asemenea o moţiune, cerând interzicerea mişcării respective.

BDS a lansat apeluri la boicotarea Eurovision în cadrul campaniei sale internaţionale împotriva ocupaţiei de către Israel a teritoriilor palestiniene, susţinută de circa 50 de personalităţi britanice, printre care cântăreţii Peter Gabriel şi Roger Waters sau regizorul Ken Loach. Bundestagul 'condamnă toate declaraţiile antisemite (...) aşa-zis formulate ca o critică împotriva politicii israeliene, dar care în realitate sunt o expresie a urii împotriva evreilor şi a religiei lor', subliniază moţiunea.

'A critica guvernul este permis în Israel, de asemenea şi în Germania', a declarat vineri deputatul conservator Sebastian Brehm (CSU) în cadrul dezbaterilor din Bundestag, dar 'se depăşeşte o limită atunci când statul Israel este delegitimizat'. Criticată de autorităţile israeliene, BDS reprezintă o campanie mondială de boicot economic, cultural şi ştiinţific al Israelului, destinată să pună capăt ocupaţiei şi colonizării teritoriilor palestiniene, notează AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel