Paradă militară în Serbia

Aproximativ 4.000 de soldaţi şi ofiţeri de poliţie au participat vineri la o paradă în oraşul Nis, din sudul Serbiei, ca parte a demonstraţiei de forţă cu ocazia celebrării victoriei contra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, transmite dpa.

La parada militară, care a fost transmisă în direct de postul public de televiziune sârb sub motto-ul 'Apărarea libertăţii', au participat de asemenea avioane militare MiG, elicoptere militare, piese de artilerie şi tancuri T-72.

Parafrazându-l pe fostul lider iugoslav Josip Broz Tito, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat înaintea paradei, adresându-se militarilor: 'Trăiţi ca şi cum ar fi 100 de ani de pace, dar fiţi pregătiţi în orice moment pentru a apăra ţara!.

Parada militară a avut loc într-un context tensionat al relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina.

Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din 1998-1999.

Independenţa Kosovo este recunoscută de 116 ţări, inclusiv de 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo.

Tratativele mediate de UE între Belgrad şi Pristina au intrat în impas anul trecut după ce Serbia a blocat acceptarea Kosovo în organizaţia internaţională de poliţie Interpol. Autorităţile din Kosovo au ripostat prin introducerea unor tarife exorbitante asupra produselor sârbeşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel