Palada-Goțiu, BĂTAIE. Scandalul momentului, CRITICAT: ”Pumnii încasați de ai noștri nu sunt de actualitate”

George Simion a criticat mediatizarea excesivă a episodului Palada-Goțiu. Liderul unioniștilor amintește de ”pumnii încasați” de românii din Ucraina, după noua lege a Învățământului, subiect ce nu a fost cap de afiș pentru o mare majoritate a presei. 

Ucraina adoptă o nouă lege a Învîţământului care limitează studiul în limba maternă pentru minorităţi. Sute de mii de etnici români sunt grav afectați de această decizie a executivului urainean.

În acest sens, mai multe organizații non-guvernamentale organizează proteste în fața ambasadei Ucrainei, în cursul acestei zile, într-un apel intitulat ”Salvați școlile românești din Ucraina!”.

”Pe 5 septembrie Parlamentul Ucrainean a adoptat o nouă Lege a Educației, prin care se desființează practic sistemul de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Considerăm că, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității românești din Ucraina.

Toți românii sunt așteptați să fie solidari cu cei 500 000 de conaționali și cu școlile cu predare în limba română din Ucraina, sâmbătă, 16 septembrie, la ora 11:00 în fața ambasadei Ucrainei din București (Bulevardul Aviatorilor 24), ”, informează pagina oficială a evenimentului ”Salvați școlile românești din Ucraina!”.

George Simion s-a arătat deranjat de faptul ”Facebook a luat foc” după incidentul Palada-Goțiu, dar, în schimb, ”pumnii încasați de ai noștri din Ucraina zi de zi nu prea sunt de actualitate”. 

”A luat foc facebookul că Mirel Palada i-a dat un pumn lui Mihai Gotiu la TV(gest condamnabil la noi, caracteristic mai mult in spatiul ex-sovietic). În schimb, pumnii încasați de ai noștri din Ucraina zi de zi nu prea sunt de actualitate, intră la categoria CSF - NCSF, nu e "țara noastră", nu ne privește, Bucureștiul e departe de Cernăuți.

Cine e din altă categorie de oameni, e așteptat sâmbătă la 11 în fața ambasadei Ucrainei la Salvați școlile românești din Ucraina! - București, Chișinău și în state din Diaspora”, a transmis George Simion pe Pagina personală de Facebook.

Totodată, într-o intervenție la Antena 3, liderul unioniștilor a mai precizat că ”este dramatic ce se întâmplă cu românii din Ucraina. Trec printr-un proces grav de asimilare. E incredibil ce a votat Parlamentul de la Kiev: să închidă toate școlile române din Ucraina.

De la 90 de școli cât aveam în 1990, abia dacă mai sunt 60. Și pe acestea vor să le închidă. Nu înțeleg cum vor să intre în Uniunea Europeană cu asemenea practici. E de datoria președintelui Iohannis să aibă o poziție. Încă nu a venit nicio declarație din partea președintelui. Sunt români neajutorați, nu le ia nimeni partea”.

Protestele din fața ambasadei Ucrainei sunt programate astăzi de la ora 11:00 în București, Chișinău și Diaspora.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel