Ouă contaminate. Daciana Sârbu: Comisia Europeană trebuie să dea explicații

Daciana Sârbu cere Comisiei Europene să ajute statele membre să retragă de pe piață toate produsele ce conțin ouă contaminate. Europarlamentara a luat atitudine vizavi de reacția ineficientă a autorităților europene în acest caz.

"Problema oualor contaminate cu insecticid e un semnal de alarma serios, care evidentiaza slabiciuni si in sistemul de coordonare dintre statele membre (situatia acuzelor dintre Belgia si Olanda e graitoare), si in controlarea modului cum sunt folosite substantele biocide in general.

Deja este evident ca ar putea fi afectate mai multe tari decat se credea initial, deoarece ouale par sa fi ajuns in circuitul alimentar ca ingredient de folosit in alimente procesate – mai ales ca au aparut informatii conform carora problema contaminarii ar putea data inca din noiembrie 2016.

Iata ca, din pacate, o cantitate de astfel de oua (in forma galbenusului lichid) a fost descoperita si in Romania. Prioritar acum este ca institutiile europene – si in primul rand Comisia – sa ajute statele membre sa identifice si sa retraga imediat de pe piata toate acele alimente procesate ce ar putea contine derivate din aceste loturi de oua.

Se dezbat la nesfarsit la Bruxelles reglementari despre trasabilitate si alerte rapide, dar cand apare o asemenea problema vedem ca ele nu par sa functioneze asa cum ar trebui. Oamenii asteapta raspunsuri, asteapta pe buna dreptate sa fie protejati de astfel de pericole. Comisia este datoare sa le ofere explicatii si sa reactioneze eficient macar acum, pentru tinerea sub control a efectelor.

[citeste si]

E nevoie si de controale mult mai frecvente ale modului cum sunt folosite produsele biocide pentru a impiedica asemenea situatii, la care se poate ajunge si din neglijenta sau lipsa de informare cu privire la efectele si utilizarea acestora", a transmis Daciana Sârbu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel