Otrăvire agent Skripal. Experți OIAC, în Marea Britanie, pentru identificarea sigură a agentului neurotoxic

Theresa May. Foto Facebook
Theresa May. Foto Facebook

 Experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) sunt aşteptaţi luni în Marea Britanie pentru a preleva mostre ale agentului neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, pe 4 martie în sud-vestul Angliei, transmite dpa. 

Echipa OIAC va trimite mostrele prelevate unui laborator internaţional, rezultatele testelor urmând a fi cunoscute în termen de două săptămâni. 

OIAC a anunţat vineri că Rusia nu a declarat niciodată stocurile de agent neurotoxic Noviciok, folosit în otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei lui. 

Experţii OIAC se vor întâlni luni cu reprezentanţii poliţiei britanice şi cu oficiali ai Ministerului Apărării de la Londra, în timp ce ministrul de externe britanic Boris Johnson va discuta despre acest caz, la Bruxelles, cu omologii săi din celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Scandal diplomatic 

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa Iulia, au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susţine că cei doi au fost otrăviţi cu Noviciok, un agent neurotoxic de uz militar de fabricaţie rusă. 

Acest caz a dus la un scandal diplomatic între Londra şi Moscova, care au expulzat câte 23 de diplomaţi ai celeilalte părţi şi şi-au suspendat contactele bilaterale la nivel înalt. 

Rusia neagă 

Rusia a afirmat în mod repetat că nu are vreo responsabilitate în acest caz, duminică seară preşedintele reales Vladimir Putin susţinând că ţara lui a eliminat toate armele sale chimice. 

Boris Johnson afirmase vineri că există o probabilitate covârşitoare ca însuşi Vladimir Putin să fi luat decizia folosirii unui agent neurotoxic de uz militar pentru otrăvirea lui Skripal în Marea Britanie, iar duminică şeful diplomaţiei britanice a spus că Londra deţine dovezi conform cărora Rusia a analizat posibilitatea de a folosi agenţi neurotoxici în asasinate şi a stocat agentul Noviciok, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel