OMS, avertisment care dă fiori despre Omicron

Pfizer asigură că pastila sa anti-COVID-19 este eficientă şi împotriva Omicron
Pfizer asigură că pastila sa anti-COVID-19 este eficientă şi împotriva Omicron

Pandemia ''este departe de a se fi terminat'', a avertizat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dezaprobând în acelaşi timp ideea că varianta Omicron a coronavirusului este una blândă, relatează AFP.

Omicron continuă să se răspândească pe planetă (...) Nu vă păcăliţi, Omicron provoacă spitalizări şi decese, şi chiar cazurile mai puţin grave sufocă sistemele de sănătate!, a atenţionat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferinţă de presă la Geneva.

Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat directorul general al OMS.

EMA, despre Omicron

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a estimat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea transforma COVID-19 într-o boală endemică, cu care lumea va putea să trăiască.

Odată cu creşterea imunităţii în populaţie - iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus faţă de vaccinare -, vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate, a apreciat Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA. Însă directorul general al OMS se arată mai prudent şi atrage atenţia încă o dată că varianta Omicron nu este blândă.

'Povestea că este o boală uşoară e înşelătoare'

Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi, a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.

În unele ţări, cazurile de COVID-19 par să fi atins un vârf, ceea ce creează speranţa că partea cea mai rea a acestui val a trecut, dar deocamdată nicio ţară nu a depăşit această problemă, a concluzionat directorul general al OMS, notează Agerpres.

Citește și: Datele despre noul vaccin Moderna adaptat la varianta Omicron vor fi disponibile în martie

Vaccinul dezvoltat de Moderna împotriva variantei Omicron a noului coronavirus va intra în etapa testelor clinice în următoarele săptămâni, iar specialiştii companiei se aşteaptă să poată să transmită viitoarele date medicale autorităţilor cu rol de reglementare în luna martie, a anunţat luni CEO-ul grupului american, Stephan Bancel, citat de Reuters.

"Vaccinul este finalizat în această perioadă... ar trebui să intre în testele clinice în săptămânile următoare. Sperăm ca în luna martie să avem datele necesare pentru a le transmite autorităţilor cu rol de reglementare, pentru a pune la punct următorii paşi", a declarat Stephane Bancel într-o conferinţă organizată în format virtual în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel