EXCLUSIV  Oaspeţii Bisericii Ortodoxe Române în Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului

Deşi nu face parte dintr-o vizită bilaterală, prezenţa la Bucureşti a Patriarhului Chiril al Moscovei şi al întregii Rusii constituie un act semnificativ şi important atât pentru Biserica noastră, cât şi pentru fundalul interortodox pe care se produce, a declarat, pentru DC News, Dan Ciachir.

„În zilele de 26-28 octombrie vor fi prezenţi în Capitală atât Arhiepiscopul Tiranei, Albania fiind o ţară în care există şi ortodocşi români, cât şi Întâistătătorul ortodocşilor cehi şi slovaci. Toţi aceşti înalţi ierarhi au fost invitaţi în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului şi aniversării a zece ani de patriarhat (ai Patriarhului Daniel). Prezenţa celor trei înalţi ierarhi în România este prilejuită de sărbătorirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor", a explicat scriitorul, memorialistul și publicistul Dan Ciachir.

Acesta transmite că „vizitele unor ierarhi ortodocşi din alte ţări, care constituie o bucurie pentru clerul şi poporul dreptcredincios de la noi, sunt un fenomen obişnuit în ceea ce ne priveşte, întrucât reflectă dragostea, solidaritatea şi bucuria creştin-ortodoxă. Asemenea manifestări au avut loc chiar şi în timpul regimului comunist. În octombrie 1955, cu prilejul canonizării primilor sfinţi români, Patriarhia Ecumenică, Biserica Rusă, Biserica Greciei şi Biserica Bulgară au fost reprezentate la nivel de patriarh, respectiv mitropoliţi", spune Dan Ciachir.

Biserica, oaspeţi ierarhi de anvergură

„Vizite asemănătoare au avut loc la Bucureşti cu prilejul împlinirii a zece ani de patriarhat ai Patriarhului Justinian, în iunie 1958. Ierarhi de anvergură a mai avut Biserica noastră ca oaspeţi în august 1967, cu ocazia sărbătoririi a 450 de ani de la sfinţirea Catedralei din Curtea de Argeş, respectiv în octombrie 1967, când, după sute de ani, un Patriarh Ecumenic (Patriarhul Athenagoras) punea piciorul pe pământ românesc", precizează scriitorul

„Bisericile care au străbătut Golgota comunismului, şi să nu uităm că Albania devenise la un moment dat „primul stat ateu din lume", au în comun o experienţă tragică, de care şi-a reamintit Sfântul Sinod român în acest an 2017", mai spune acesta.

[citeste si]

Dar pentru credincioşi

„Cât priveşte prezenţa Sanctităţii Sale Chiril, Patriarhul Rusiei, trebuie menţionat darul pe care îl aduce credincioşilor ortodocşi români: părticele din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care este foarte popular în ţara noastră şi pentru care există o mare evlavie. Acestea vor rămâne pentru totdeauna în biserica comunităţii ruse din Bucureşti", a declarat, pentru DC News, Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel