Urmărește emisiunea live


Noul popor sovietic

La manifestările grandioase, prilejuite de victoria aliaților asupra naziștilor în cel de-Al Doilea Război Mondial, președintele Putin a fost omniprezent. 

Festivățile au început la Vladivostok, port al flotei rusești în Pacific, au continuat la Sankt Petersburg, la Moscova, și cum ar fi putut să lipsească liderul de la Kremlin din Crimeea cea nou anexată.

Experții occidentali, cei din NATO de unde facem și noi parte, își bat capul să ghicească cât de cât viitoarele mișcări ale lui Putin. Până acum, nu s-au înregistrat rezultate notabile, Putin aflându-se "în grafic" cu procesul de dezmembrare a Ucrainei. Și totuși, concepția despre lume și viață a noului țar de la Kremlin se află inclusiv în fraza rostită în Piața Roșie: "Voința de fier a poporului sovietic a scăpat Europa de sclavie".

Acum trei ani, Putin spunea public că dezmembrarea Uniunii Sovietice este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Pe scurt, despre ce democrație, drepturile omului sau piață liberă mai putem vorbi? Putin nu s-a referit la poporul rus, poporul kazah, poporul georgian, ucrainean sau lituanian. Nu. El a rostit "poporul sovietic". În anii comunismului, în fosta URSS, singura legătură între popoarele ce compuneau acel imperiu erau sovietele. Religia creștină, musulmană sau budistă fuseseră înlocuite cu religia sovietelor. Omul nu mai era rus sau moldovean, era un om sovietic.

Prin mandatele pe care și le-a asigurat ca președinte până în 2024, asta dorește să refacă Vladimir Putin: poporul sovietic. Cum este posibil acest, lucru câtă vreme ideologia comunistă a murit, probabil că numai Aleksandr Dughin, mentorul lui Putin, un Rasputin al vremurilor noastre, ne poate spune. Ocupați cu războiul antiterorist, cu războaiele din lumea arabă, cu miracolul chinez, unde Partidul Comunist reușește un tip de capitalism care nu a mai cunoscut criza, evoluțiile din Rusia au trecut cumva pe planul al doilea.

S-a uitat prea repede că "poporul sovietic" a contribuit masiv la înfrângerea nazismului, dar a rămas ani buni el însuși în sclavia comunistă, unde a tras și popoarele europene pe care le-au stăpânit după acordul de la Yalta. Pentru a afla ce va face Putin în continuare și Rusia renăscută, toate analizele ar trebui să pornească de aici: de la obsesia "noului popor sovietic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel