Norica Nicolai, după declarația lui Ion Iliescu despre închisorile CIA: Autoritățile române trebuie să se pronunțe

Eurodeputata Norica Nicolai, care în 2008 a coordonat ancheta parlamentară în scandalul închisorilor secrete ale CIA, consideră că recunoașterea de către fostul președinte Ion Iliescu a aprobării a unui centru de rezidență CIA pe teritoriul țării noastre nu înseamnă până când nu va veni o recunoaștere oficială din partea României.

Întrebată, joi, la RFI, dacă își menține poziția din 2008 privind închisorile CIA din România, respectiv că nu există indicii despre transferuri de prizonieri, zboruri secrete ori închisori secrete în țara noastră, europarlamentarul Norica Nicolai a precizat: "Nu au existat suficiente indicii care să confirme existența unor centre de detenție. Confirm rezultatul acelui raport care s-a făcut la momentul respectiv pe datele pe care le-am avut la dispoziție la acea dată", a declarat europarlamentarul.

În plus, Norica Nicolai consideră că recunoașterea lui Ion Iliescu nu înseamnă nimic până când nu va veni o recunoaștere oficială din partea României, fie rezultatul unei investigații a Parchetului, fie din partea liderilor români.

Cristian Diaconescu: Ion Iliescu trebuie să dea detalii despre închisorile CIA

"Declarația domnului Iliescu, prin care recunoaște că a aprobat o rezidență CIA pe teritoriul României nu confirmă existența unor centre de detenție, pentru că prezența serviciului american de informații s-a făcut probabil în cadrul colaborării cu serviciile românești de informații. România nu a spus,în mod oficial, printr-o voce autorizată, că au existat centre de detenție", a mai explicat Norica Nicolai. 

Ce a declarat Ion Iliescu 

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat recent, într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel, că a aprobat o solicitare a CIA privind o "locație", dar nu a știut că aceasta va fi folosită ca centru de detenție și tortură, așa cum pretinde un raport al Congresului SUA.

Iliescu le-a declarat jurnaliștilor nemți că în 2002/03 "aliații noștri americani ne-au cerut o locație", solicitare la care el, din calitatea de șef al statului, a răspuns pozitiv. Fostul președinte a precizat că de amănuntele acestei solicitări s-a ocupat Ioan Talpeș, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, subliniind, totodată, că el a știut doar despre o "locație" și nimic despre transformarea acesteia în închisoare. "A fost un gest de acomodare făcut înainte de accederea noastră în NATO", a declarat Iliescu.

Dacă ar fi știut ce urma sa aibă loc acolo, răspunsul "cu siguranță nu ar fi fost pozitiv", a mai spus Iliescu, conform Spiegel. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel