EXCLUSIV  Monica Macovei, demisie, motivul real

Monica Macovei a anunțat că își dă demisia din partidul M10 și nu va candida la europarlamentare. Diferite ipoteze au fost lansate în spațiul virtual, pornind de la momentul anunțului- la scurtă vreme după ce Traian Băsescu a fost citat la Parchet, într-un dosar legat de finanțarea campaniei electorale.

Unii entuziaști speră că Monica Macovei se teme de un scenariu tip Adrian Năstase. Fostul premier a fost acuzat de corupție în mandatul de ministru al dnei Macovei. Deși nu a fost dovedită implicarea sa în mecanismul de  finanțare a campaniei electorale, a fost condamnat și întemnințat pentru că ar fi beneficiat de foloasele acesteia.  Ori, doamna Monica Macovei a obținut două mandate de europarlamentar pe lista PDL-ului, cu o campanie costisitoare la nivelul anului 2014. Cel puțin un denunț (ministrul Gabriel Sandu) menționează finanțările frauduloase de care ar fi beneficiat PDL-ul și candidații săi. Elena Udrea, liderul informal al partidului, se află în curs de extrădare din Costa Rica. În țară, se desfășoară o anchetă privind gestionarea informațiilor din arhiva SIPA, cu care ar fi putut fi șantajați judecători și procurori...

Nu cred că aceste scenarii au legătură cu realitatea. Nu există nici probleme judiciare, nici de imagine. Sistemul care a pornit odată cu mandatul dnei Macovei a dovedit că poate aplica fără să clipească dubla măsură. Cu alte cuvinte, scenariul Năstase ar merge, de pildă, în cazul coruptei Olguța Vasilescu, dar nu în cel al reformistului Ludovic Orban.

La nivelul imaginii, etichetele sunt bine fixate în mentalul colectiv, național și internațional, așa că eventuale acuzații vor fi respinse drept propaganda adversarului poltic.

Și atunci, de ce s-a retras Monica Macovei? Simplu: pentru un loc pe listele PNL se bat toți greii partidului, de la președintele în funcție la fostul lider PDL, Vasile Blaga. USR are oameni noi, trebuie să-și motiveze staff-ul, nu va accepta să piardă un loc ca să trimită la Bruxelles președintele unui partid concurent. MRî, oficial nu există. Iar dacă va fi, totuși, instituționalizat, rămâne riscul unei combinații electorale (alianță, fuziune) care să-i lase dnei Macovei doar cele 10 voturi ale celor 10 membri ai partidului M10.

Decât să dispară în marja de eroare a exit-poll-urilor, mai bine se retrage în plină glorie, având timp liber pentru cele 14 organizații din care face parte, plus speranța unor noi misiuni oferite de instituții publice sau private.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel