„Mitică Popescu”, spectacolul câștigător al Laboratorului de Teatru DENS

Oleg Loevski
Oleg Loevski

În perioada 14-21 august, Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, a organizat cea de-a doua ediție a Laboratorului de Teatru DENS, coordonat de criticul și producătorul rus de teatru Oleg Loevski. Cei trei regizori ruși recomandați de Loevski – Vladimir Smirnov, Aleksei Logacev și Roman Ilin Feodori – sunt toți multipremiați și au o activitate variată și un stil de lucru inovator, fiind invitați la festivaluri prestigioase din Rusia și din Europa. 

Proiectul are la bază ideea de concurs, astfel că cele trei schițe de spectacol rezultate – Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Mitică Popescu de Camil Petrescu și Opinia publică de Aurel Baranga – au fost prezentate publicului, care a ales, prin vot, montarea preferată.

Vladimir Smirnov a lucrat pe textul piesei Steaua fără nume, montată în toate teatrele din Rusia, și a dorit să observe cum un anume mod de a percepe această piesă poate fi aplicat în România. Aleksei Logacev a avut misiunea dificilă de a monta o piesă cu un subiect delicat, Opinia publică de Aurel Baranga, dar a afirmat că l-a preocupat puțin componenta ideologică, politică, punând accentul pe un aspect valabil în orice epocă și indiferent de regimul politic: „oamenii care azi te susțin mâine te pot trăda”. Roman Ilin Feodori a propus o recitire a piesei Mitică Popescu, pe care a redus-o la patru actori, care au jucat multiple roluri. De când este director artistic al Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, Roman Feodori nu a mai coordonat un astfel de laborator în calitate de regizor, astfel că Teatru DENS a fost o provocare pentru el.

Spectacolul câștigător în urma votului publicului care a vizionat toate cele trei schițe a fost Mitică Popescu de Camil Petrescu, în regia lui Roman Ilin Feodori. Laureat al Premiului „Masca de Aur” (2012) pentru spectacolul Mutter Courage şi copiii ei (Teatrul de Dramă V.M. Șukșin din Altai), Ilin Roman Feodori a afirmat că nu a mai lucrat până acum cu artiști care nu vorbesc limba rusă, experiența aceasta fiind una pozitivă: „Mi-a fost mai ușor cu actorii români, pentru că actorii ruși se pregătesc îndelung și nu au suficient curaj, pe când aici am fost încântat să văd cât de mult am empatizat cu artiștii cu care am lucrat la Nottara, au fost mult mai aproape de stilul meu, au avut reacții rapide, m-a impresionat stilul lor liber și îndrăzneț”.

(w670)

„Laboratorul de Teatru DENS presupune o căutare, iar această căutare a fost de ambele părți, și dinspre regie către actori, și dinspre actori către regie. Performanța constă în faptul că au comunicat și au reușit să depășească toate barierele. Se repeta până târziu în noapte și ceea ce mi se pare extraordinar este că, la finalul repetițiilor, de multe ori după miezul nopții, fiecare dintre actori afirma despre regizorul său că este cel mai bun. Dar eu, văzându-i pe toți, pot să spun că da, toți sunt extraordinari”, a spus Marinela Țepuș, directorul Teatrului Nottara.

Regizorul spectacolului „Mitică Popescu” va realiza, anul viitor, o producție scenică la Teatrul Nottara, Roman Ilin Feodori urmând să vină din nou la București, împreună cu scenograful, către sfârșitul acestui an, pentru a finaliza negocierile noului proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel