EXCLUSIV  Mirel Palada, despre guvernarea PNL: Va fi scurtă. Mişcarea care ar face ca USR să pozeze în câştigător

Mirel Palada
Mirel Palada

Sociologul Mirel Palada a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News, comentând situația actuală politică.

Dcnews.ro: Cât mai rezistă guvernarea PNL?

Mirel Palada: Cel mai probabil este că această guvernare PNL va fi una de scurtă durată, un guvern consumabil care să ia măsurile nepopulare, cât mai multe, să acumuleze, să contabilizeze nemulțumirea populară, și pe urmă să fie schimbat.

Relațiile dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban sunt mai complicate decât cu alți posibili premieri pentru că Ludovic Orban are, cu siguranță, agenda lui personală. Nu dă semne că ar fi cel mai docil premier așa cum și-ar dori Iohannis. Cum l-a avut, spre exemplu, Traian Băsescu pe Boc sau Ion Iliescu pe Văcăroiu și felul cum sunt gestionate anumite domenii cum ar fi finanțele, unde Cîțu este catastrofal, cum ar fi fondurile europene, cum ar fi agricultura, afectat recent de înlocuirea șefului Centrului pentru semințe din Buzău. Toate aceste măsuri vor afecta capitalul politic al partidului, câștigat în urma alegerii președintelui Iohannis.

Președintele Iohannis este conștient de această evoluție și va dori să-i corecteze.

Dcnews.ro: Credeți că PSD va depune moțiune și, dacă da, va reuși demiterea Guvernului?

M.P.: Da, PSD va depune moțiunea, mai mult din principiu decât dintr-un calcul politic sau politicianist. În momentul de față, PSD trece printr-o perioadă delicată. În urma înfrângerii zdravene, imaginea lor este puternic afectată și trebuie să o remedieze. Și faptul că nu ar depune moțiune de cenzură ar fi din nou un semn de slăbiciune pentru electoratul propriu. Chiar dacă calculul hârtiei arată că ar fi rudimentar și ar accelera varianta alegerilor anticipate, totuși, vor fi nevoiți să depună moțiunea de cenzură.

Dcnews.ro:Are PNL interesul de a aproba trecerea la alegerea primarilor în 2 tururi? O va face sau tergiversează intenționat lucrurile?

M.P.: E foarte probabil că tergiversează în mod intenționat pentru că, în momentul de față, principalul adversar al PNL nu este PSD-ul, este USR-ul. Singurul partid care are de câștigat din trecerea la alegerea primarilor în 2 tururi este USR-ul.

Dacă PNL-ul ar face această mișcare politică, această schimbare legislativă, ar oferi un combustibil electoral puternic taberei USR. Aceasta, în cele din urmă, pentru prima dată, în scurta lor istorie politică, s-ar consolida la nivel local, singurul lucru pe care ei nu îl au. Ei au combustibil electoral la nivel mediatic, la nivel central, dar la nivel local mai greu și, atunci, PNL ar reuși contraperformanța să alimenteze, să întărească principalul adversar.

Dcnews.ro: Va ceda PNL presiunilor USR de a decide asupra revenirii la alegerea primarilor în 2 tururi?

M.P.: Ar fi o slăbiciune și ar arăta, pe lângă consecințele electorale, o cedare simbolică în fața USR-ului. Adică, PNL a câștigat alegerile prin intermediul lui Iohannis, are premier, a dat jos PSD-ul și acum vine un alt partid să acrediteze ce trebuie să facă, să dispună. Asta ar fi o pierdere simbolică semnificativă din partea electoratului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel