Ministrul Ioan Deneş a vizitat zonele afectate de inundaţii din Mehedinți

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a efectuat, miercuri, o vizită în judeţul Mehedinţi, ocazie cu care a declarat că îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă un proiect de Hotărâre de Guvern ce va conţine o listă cu obiectivele afectate de inundaţii şi propuse a se realiza, în vederea alocării unor sume, în regim de urgenţă, printre care se regăsesc şi cele din localităţile mehedinţene Malovăţ, Strehaia şi Ghelmegioaia.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, însoţit de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, au verificat stadiul obiectivelor investiţionale din domeniile apelor şi pădurilor, precum şi zonele afectate de inundaţii din judeţul Mehedinţi, potrivit unui comunicat remis Agerpres, de către Direcţie de Comunicare din Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Prima oprire din cadrul vizitei de lucru a fost la obiectivul "Reabilitare drum auto forestier calamitat Mraconia Axial", valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ şase milioane de lei. Drumul auto forestier are o lungime de 13,37 km. 

"În urma inundaţiilor produse în 2014, drumul a fost distrus parţial, motiv pentru care s-a impus reabilitarea acestuia", se arată în comunicat.

Directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a prezentat fişa obiectivului de investiţii şi, ulterior, delegaţia a vizitat şantierul. În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi a solicitat ca aproximativ 2,5 kilometri din acest drum forestier să fie trecuţi din administrarea Romsilva, în administrarea Consiliului judeţean. Motivul invocat este interesul din ce în ce mai crescut manifestat de turiştii români şi străini, dornici să viziteze această zonă, unde se află şi statuia lui Decebal. De aici rezultă şi necesitatea ca această porţiune de drum forestier, care face legătura cu Drumul E70 să poată fi asfaltată de Consiliul Judeţean Mehedinţi.

Ministrul Apelor şi Pădurilor i-a spus preşedintelui CJ Mehedinţi că, în prezent, cadrul legal permite acest transfer de responsabilitate şi, în acest sens, autorităţile judeţene pot face demersurile legale.

La rândul său, directorul Romsilva a apreciat că acest drum poate îndeplini, în acelaşi timp, şi calitatea de drum de exploatare forestieră, dar şi, în prima lui parte, calitatea de drum turistic.

Potrivit aceluiaşi comunicat, următoarele opriri au fost în zonele calamitate aflate pe raza unităţii administrativ-teritoriale Malovăţ. Aici, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, Marin Talău, i-a prezentat ministrului apelor şi pădurilor proiectul obiectivului investiţional care va fi dezvoltat aici: "Regularizare pârâu Pleşuva pe sectorul Malovăţ - confluenţă râu Topolniţa, judeţul Mehedinţi", estimat la o valoare de cinci milioane de lei, fiind propuse a se realiza consolidări de mal pe o lungime de cinci km.

Ministrul Ioan Deneş a inspectat şi zona afectată de precipitaţiile din 23-24 iunie, din satul Ghelmegioaia, comuna Prunişor. Atunci, debitul pârâului Ghelmegioaia a crescut rapid în urma unor precipitaţii abundente căzute într-o perioadă scurtă de timp inundând gospodăriile şi un drum comunal. Directorul Marin Talău i-a prezentat ministrului, la faţa locului, soluţiile tehnice propuse pentru rezolvarea problemei, la discuţii fiind de faţă primarul şi mai mulţi locuitori.

Din partea autorităţilor locale, la întâlnirea cu ministrul Ioan Deneş au participat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Gigi Aladin Georgescu, prefectul judeţului, Nicolae Drăghiea, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, Marin Talău, directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi, Cristian Sorin Nicolicioiu, şi directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Cristian Mura. De asemenea, delegaţia a mai fost însoţită în teritoriu de parlamentari ai judeţului Mehedinţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel